Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2011 Nr.: 18
Løb dig til jobbet
Gode kost- og motionsvaner er et stort plus, hvis man skal ansættes hos Lissi Beier i Toftegårdens Børnehave i Faaborg.
Af: Niels Ole Qvist
Den fynske børnehaveleder Lissi Beier udstråler høj puls og er i bedre form end de fleste. Til dato har hun gennemført fem maratonløb i Danmark og udlandet med en personlig rekord på tre timer og 45 minutter, hvilket er en ganske pæn tid for en 50-årig kvinde.
Helt så høje forventninger har hun ikke til sine kommende medarbejdere. Men hun ser gerne, at de er aktive, og at de supplerer høj faglighed med gode kost- og motionsvaner.
Af samme grund spørger hun også ind til ansøgernes fritidsliv, når hun gennemfører jobsamtaler.
Udgangspunktet er, at deres livsstil bør harmonere med de kerneværdier, som børnehaven har opstillet omkring sunde kostvaner og høj aktivitet.
"Er man i god fysisk form, er man også i god mental form. Begge dele er vigtige for at have overskud til at fokusere på børnenes behov og være gode rollemodeller for dem. Men jeg går altså ikke op i, om folk er tykke eller tynde," understreger Lissi Beier.
Under en jobsamtale vil hun spørge ind til, hvad ansøgerne mener om børnehavens kostpolitik. Den blev indført for fire år siden og har blandt andet betydet, at institutionen har droppet sukker.
"Hvis man vil ansættes hos os, er det et krav, at man helhjertet støtter op om kostpolitikken. Det er ikke nok blot at sige 'fint nok'. Jeg forventer, at ansøgerne har en holdning til sund kost og forhåbentligt selv kan bidrage med gode idéer."
Er der nogen, som studser over, at du også spørger ind til fritidslivet?
"Nej. Før jeg ansætter en pædagog, er det vigtigt for mig at få et indtryk af det hele menneske. Ansøgerne kan for eksempel have en lidenskab i deres fritid, som kan vise sig at være guld værd for institutionen."
Hvad er den vigtigste kvalifikation?
"Det er helt klar fagligheden. At ansøgeren mestrer professionen. Men jeg vægter også de personlige egenskaber og personligheden højt. Man skal under samtalen vise, at man brænder for faget, og gerne gå i detaljer med, hvordan man vil arbejde med børnene."
Skal man kunne sælge sig selv?
"Ansøgerne skal overbevise mig om, at de er noget særligt. Det gør i den forbindelse ikke så meget, hvis de er en smule generte. Det er de fleste i sådan en situation. Men de skal udstråle ægte begejstring for jobbet, og at de har noget at bidrage med til fællesskabet."
Betyder det noget, hvad tøj man har på til en jobsamtale?
"Ansøgerne må gerne gøre lidt ud af sig selv. Dermed viser de, at de har situationsfornemmelse."
Lissi Beier er daglig chef for 20 ansatte. De seneste år har hun kunnet konstatere, at de fleste medarbejdere er kommet i bedre form. Og det er ikke kun, fordi hun selv er en jernlady, men også takket være den indsats, der gøres i kommunens sundhedsafdeling.
"Fokus på sundhed og motion har haft den klare positive side­effekt, at sygefraværet er faldet. En tendens, som er yderligere styrket ved, at vi også har haft øget fokus på arbejdsglæde og på at støtte op om hinanden."
Er der nogen af dine folk, der synes, du er lidt for fanatisk?
"Ja, det er der nok. Men det smitter alligevel lidt af. Der er folk her, som var overbevist om, at de ALDRIG skulle begynde at løbe, og nu er de begyndt. Det kan da kun siges at være positivt."
Og man får ikke job hos dig, hvis man bedst kan lide at sidde ned?
"Nej, det er slet ikke den type, vi leder efter. Vi ansætter ikke personer, som sidder på deres flade det meste af tiden og kun tænker på, hvordan tiden skal gå, til de har fri."