Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2013 Nr.: 17
TEMA. SYGE BØRN: Pædagoger forsvarer pressede forældre
Forældre afleverer syge børn af nød, mener mange pædagoger. De bakkes op af arbejdsmarkedsforsker Pernille Tanggaard Andersen.
Af: Mikkel Prytz
Mange forældre står i en vanskelig situation, når deres barn er syg. De føler et pres fra arbejdspladsen, har svært ved at bede om fri til barnets første sygedag og har ofte ingen andre pasningsmuligheder. Det mener mange af de pædagoger, der har deltaget i BUPL's medlemspanelundersøgelse om syge børn i daginstitutioner.
»Det er ikke altid let for forældrene at få det til at gå op pasningsmæssigt, og så satser de på, at det går an at sende barnet af sted. Nogle forældre vil hellere ringes hjem fra arbejdet end at tage en sygedag med barnet,« siger en pædagog, som bakkes op af en anden pædagog i undersøgelsen: »Forældrene kan ikke blive væk fra arbejde. Her i området har der været stor arbejdsløshed efter den finansielle krise, så de er bange for at miste deres job.«
Drøn på jobbet. Pernille Tanggaard Andersen, lektor i sundhedsfremme ved Syddansk Universitet, har samme overbevisning. Hun har forsket i sammenhængen mellem arbejdsliv og familieliv og kender de problemer, forældre står i, når børnene bliver syge. »Vi lever i et præstationssamfund, hvor der er drøn på arbejdsmarkedet, og det er derfor ikke altid legitimt at være fraværende fra jobbet, når barnet er syg. Mange forældre føler sig desuden engageret i deres arbejde, som spiller en rolle i deres identitetsopbyggelse. Derfor sender nogle hellere barnet af sted og tager en halv dag på arbejde,« siger hun. Den økonomiske krise har ikke gjort det nemmere for forældrene, vurderer Pernille Tanggaard Andersen. »Hvis man i sidste måned også måtte tage en barns første sygedag, er det svært at sige det samme i denne måned, for der er kamp om arbejdspladserne,« siger hun.
Fokus på familien. Pernille Tanggaard Andersen mener, at der er en tendens til individualisering af familien i mange vestlige samfund. »Vi har fokus på, hvordan vores lille familie klarer det, og det skal man selvfølgelig også have. Men når man som forælder afleverer et sygt barn, tænker man ikke på, at sygdommen kan køre i institutionen i en uge,« siger forskeren, som også placerer en del af forklaringen i samfundets struktur. »Vores arbejdssamfund er blevet så krævende, at vi ikke kan tillade forældre en sygedag hver eller hver anden måned. Men kan det virkelig passe, at vi skal køre den så langt ud?« spørger hun.

Feber er topscorer
De tre mest almindelige grunde til, at pædagoger beder forældrene hente deres børn:
• Feber
• Opkast, dårlig mave eller diarre
• Forkølelse eller influenza.
Kilde: ’Syge børn i daginstitutionen’, BUPL’s medlemspanel, august/september 2013.