Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2014 Nr.: 10
Revolution er på vej. Verden har brug for introverte børn
Det ekstroverte personlighedsideal dyrkes i både børneinstitutioner og på arbejdspladser. Men glem ikke de introverte børn eller kollegers styrker, advarer forfatter til populær bestseller.
Af: Trine Vinther Larsen
’På en nænsom måde kan du ryste verden’, sagde Mahatma Ghandi.
Og det er netop, hvad den amerikanske forfatter Susan Cain med sin bestseller og verdenskendte bog ’Ro – Styrken ved at være introvert i en højtråbende verden’ er i færd med at gøre.
8,2 millioner mennesker har set hendes Ted Talk ’The power of introverts’ på YouTube, og med bogen, som i sommer udkom på dansk, sætter Susan Cain stort spørgsmålstegn ved den vestlige verdens udbredte dyrkelse af det ekstroverte personlighedsideal. Hun opfordrer til, at vi i børneinstitutionerne og på arbejdspladserne begynder at værdsætte og fremelske de introvertes kvaliteter såsom refleksion, fordybelse, empati og evnen til at lytte. Ellers går samfundet glip af mange værdifulde ressourcer, mener forfatteren.

Hvorfor hylde de introverte?
»Vi har brug for det bedste fra alles hjerner for at være innovative. Derfor må vi strukturere samfundet sådan, at alle bliver hørt. Op mod halvdelen af alle mennesker er primært introverte, og skal man som leder holde personalemøde med 10 medarbejdere, er det problematisk, at man kun hører de højtråbende. De har ikke nødvendigvis de bedste idéer, og alle taber ved det. Mange af de virkelig geniale idéer er udtænkt af introverte, og det er ofte ikke sket i team, men i isolation. Så introverte skal have mulighed for at få ro til at arbejde alene og tænke, før de skal tale. Man kunne aftale at byde ind med idéer på skrift, før man taler om dem sammen«.

Hvordan kan pædagogerne støtte introverte børn?
»Introverte børn kan være en smule tilbageholdende. Hvis man ser dem som et fly, skal de ud af en længere afgangsbane, før de kommer på vingerne. Voksne omkring dem skal rejse med dem og lade dem tage deres tid. Man skal ikke tvinge barnet ud i en aktivitet, men lade dem kigge og sørge for, at døren altid er åben.«

Hvordan trives den introverte pædagog?
»Introverte personer er ofte særligt sensitive, og det er en kæmpe fordel, hvis man arbejder med børn. Børn har ikke altid lyst til eller sprog til at fortælle dig, hvad de tænker og føler, men den sensitive pædagog kan opfange barnets behov, før barnet selv kender dem. Til gengæld opfanger introverte også vibrationer fra kolleger, også dem, man kan blive generet af. I en personalegruppe må man prøve at skabe sig stilletid og måske gå en tur i pausen. Det er anderledes med kolleger end med børn, for børn dømmer dig ikke.«

Om bogen
‘Ro – Styrken ved at være introvert i en højtråbende verden’ af Susan Cain.
Forlaget Don Max, 2013, 443 sider, vejl. pris 299 kroner.

Susan Cain holder i dag foredrag i virksomheder og på skoler om introvertes styrker. Fra 2015 vil hendes nye firma ’Quiet Revolution’ tilbyde uddannelser for blandt andre pædagoger i at understøtte det stille barn. Hun er uddannet jurist.
Læs mere på ’thepowerofintroverts.com