Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2018 Nr.: 12 Børn&Unge som e-paper
Bagedysten er over os. Jeg mixer bagning med god pædagogik
Skolepædagog Marianne Bjerring Hansen bager på livet løs med børnene i SFO’en, men på det seneste har bagning fyldt meget mere i hendes hverdag, for hun er nemlig med i Den Store Bagedyst 2018.
Af: Cæcilie Kallehave Jensen
De næste otte lørdage kommer vi til at følge 10 amatørbagere i DR’s Store Bagedyst.
Den 40-årige skolepædagog Marianne Bjerring Hansen fra Børkop er en af blandt
deltagerne, som skal imponere dommerne med luftige mousser og fondantovertrukne kager. »Jeg er castet som husmoren fra provinsen!« siger Marianne Bjerring Hansen.
Til hverdag er bagedystteltet skiftet ud med køkkenet i SFO’en på Englystskolen. Hver tirsdag eftermiddag er der køkkensjov, hvor hun er med så ofte som muligt og bager alt fra cupcakes til knækbrød med børnene. »Skal det hele bare i?« spørger en af drengene, da vi er med en dag, hvor de skal bage knækbrød. Bagning er en fast aktivitet i SFO’en, men ikke kun fordi Marianne Bjerring Hansen selv synes, det er hyggeligt, når hun er med i køkkenet. »Der er mange gode ting ved at bage med børn.
De lærer at læse og følge en opskrift, veje, måle og vurdere mængder, men de bruger også deres sanser. Jeg prøver at opfordre dem til at røre ved både dej og flødeskum. De kan mærke dejen, når de skal rulle eller ælte den, hvilket styrker deres finmotorik og fornemmelse for konsistens. De dufter til det, og til sidst smager de det færdige
produkt,« siger Marianne Bjerring Hansen.

Jeg bliver glad
For hende er det vigtigste, at bagning er sjovt for børnene, samtidig med at de lærer noget. Flere af drengene ser da også yderst koncentrerede ud, da de hælder olie i
decilitermålet. »Det gør mig glad, at jeg er med til at give børnene en god oplevelse. Bagning er indlæring på en sjov måde, hvor børn ikke nødvendigvis føler, at de lærer,« siger Marianne Bjerring Hansen, imens hun fortæller drengene, hvor meget salt, der skal i dejen. Heldigvis behøver det færdige resultat ikke at være lige så perfekt som i Den Store Bagedyst, når der bliver bagt på Englystskolen. Det vigtigste er, at det har været sjovt for børnene at bage »Det gode ved at bage er også, at der hurtigt kommer et produkt. Børnene får en belønning for deres arbejde, når de får lov til at smage resultatet. Det er ofte en succesoplevelse for børnene, og det kan give dem selvtillid i forhold til at lykkes. Men man skal huske at forventningsafstemme, så de ikke bliver skuffede, når vi skal lave knækbrød fremfor flødeskumskager,« siger Marianne Bjerring Hansen.

Fællesskab
Når børnene bager, lærer de også om samarbejde og relationsdannelse. Det kan
særligt gavne det faglige arbejde med børnene, synes Marianne Bjerring Hansen.
»Hvis der er noget i undervisningen, som er svært, oplever jeg, at det blive lidt lettere at gå til, hvis vi dagen forinden har haft en god stund sammen i køkkenet. Det styrker min relation til børnene,« siger hun. Børnenes interne relationer kan også blive styrket af en eftermiddag i køkkenet. »Børnene oplever tit, at de faktisk kan have det hyggelig med ham der, som, man synes, driller i frikvarterne, eller hende, man troede, man slet
ikke gad lege med. Deres indbyrdes relationer kan blive stærkere, når de griner og er sammen om bagningen.« Der bliver også grinet og pjattet under knækbrødsbagningen, hvilket gør det en smule udfordrende at fastholde børnene, som alle går i 0. eller 1. klasse. »I må få lov til at rulle bagefter, men nu er det lige Bertrams tur,« siger Marianne Bjerring Hansen til den ivrige drengegruppe, som hun bager med. Det med tur kan være lidt svært for drengene. Normalt ville hun have skiftet ud i børneflokken efter 20-30 minutter, så alle børn får mulighed for at være med. Men i dag lykkedes det at fastholde gruppen. »Det her med at vente på tur er også en rigtig
god læring. De vil jo alle sammen gerne putte det hele i og røre på samme tid, men her lærer de at vente.«

Grine eller græde
Hvordan det kommer til at gå i Den Store Bagedyst, vil Marianne Bjerring Hansen
ikke røbe, men hun lover, at det bliver spændende. »Det bliver sjovt og lækkert! I kommer til at grine og græde med os, « lover hun. Uanset hvad udfaldet bliver i den populære konkurrence, er bagepædagogen ikke i tvivl om, at hun fortsat vil holde fast i sit job som skolepædagog på Englystskolen i Børkop. »Jeg har aldrig drømt om at åbne en café med mine kager. Jeg drømmer om mit pædagogjob, hvor jeg kan forene bagning med pædagogik. Det er en kæmpe glæde i mit arbejdsliv, og den vil jeg
gerne give videre.«

Om den Store Bagedyst
● Lørdag 29. september startede den 7. sæson af Den Store Bagedyst på DR1.
● Som noget nyt bliver Den Store Bagedyst nu sendt om lørdagen, men med samme
værter og dommere som sidste år.
● 40-årige Marianne Bjerring Hansen er en af de 10 amatørbagere, som deltager i år. Til daglig er hun skolepædagog på Englystskolen i Børkop, hvor hun har arbejdet i
lidt over tre år. Hun bager med børnene i SFO’en så tit som overhovedet muligt,
hvor hun blandt andet har arrangeret cupcake-konkurrencer.