Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2018 Nr.: 09 Børn&Unge som e-paper
PBU ekskluderer Walmart
Pædagogerne har ikke længere aktier i supermarkedsgiganten, som ikke lytter til pensionskassens kritik.
Af: Trine Vinther Larsen
Arbejdstagerrettigheder, som for danske pædagoger er helt naturlige, eksisterer ikke for mange ansatte i den amerikanske supermarkedsgigant Walmart, hvor Pædagogernes Pension (PBU) har haft aktier.
Eksempelvis er de ansatte i supermarkedskæden blevet forhindret i at organisere sig i fagforeninger, og kvindelige jobansøgere er blevet afkrævet en graviditetstest.
Derfor har PBU solgt alle aktier og ekskluderer nu også Walmart fra sine fremtidige investeringer.
Direktør Sune Schackenfeldt kalder handlingen ’det stærkeste signal’.
»Som udgangspunkt vil vi nødigt ekskludere, fordi vi så ikke længere er en kritisk stemme. Eksklusion er vores allersidste udvej og et skridt, vi bruger sjældent, men vi gør det for at sende det stærkeste signal om, at arbejdstager-
rettigheder betyder noget særlig meget for os,« siger han.
PBU har haft aktier for 32 millioner kroner i Walmart, oplyser direktøren, der også vurderer, at pensionsselskabet som ’kritisk investor’ i butikskæden har været med til at modarbejde børnearbejde hos underleverandører.
Men i forhold til arbejdstagerrettigheder har forsøgene på positiv påvirkning indefra mødt en mur.
»Når vi er inde i problematiske investeringer, så vil vi gerne have udsigt til, at tingene kan ændre sig. Det var der ikke her,« siger han.
De delegerede pædagoger i PBU har indstillet eksklusionen til bestyrelsen, og bestyrelsesmedlem i PBU, faglig sekretær i BUPL Mette Skovhus Larsen, lovpriser både PBU’s medlemsindflydelse og sociale ansvar.
»Der er mange penge samlet i pensionsselskaber, og vi prøver at investere nogle af dem der, hvor vi mener, vi kan forandre forholdene til det bedre. Nogle gange kan det lade sig gøre, og andre gange må vi sende et signal ved at trække os,« siger hun.