Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2015 Nr.: 15 Børn&Unge som e-paper
TEMA: PENGE OG PÆDAGOGIK. Ballade i bogbranchen. Forlæg trækker kendt bog tilbage
Også i bogbranchen er der kamp om penge og rettigheder, når det handler om pædagogik. Materialet ’Dansk Pædagogisk Udviklingsbeskrivelse 0 til 6’ år er trukket tilbage efter beskyldninger om kopiering.
Af: Mikkel Kamp
Har du brugt bogen ’Dansk Pædagogisk Udviklingsbeskrivelse 0 til 6 år’ og tænkt, at den minder om noget, du har set før, har du måske ret. Store dele af bogen er angiveligt sakset fra bogen ’Kuno Bellers Udviklingbeskrivelse af småbørn›, men det står ingen steder. Og den, der har rettighederne til den oprindelige bog, er heller ikke blevet betalt for det.
Det har fået Dansk Psykologisk Forlag til at trække bogen og det tilhørende materiale tilbage på grund af ’rettighedsmæssige forhold’. Det skete to år efter, at den udkom.
»Efter min opfattelse er det afskrift, og opbygningen er den samme. Begge bøger har en udviklingbeskrivelse, der indeholder flere end 600 spørgsmål om barnet. Mere end 80 procent af dem er de samme. Står der et firtal i den ene, står der også et firtal i den anden,« siger Susan Peilman, da Børn&Unge kontakter hende.
Det var hendes nu afdøde mand, Hans Weltzer, der skrev den oprindelige bog ’Kuno Bellers Udviklingbeskrivelse af småbørn’ på baggrund af et samarbejde med den tyske professor Kuno Beller. Hans Weltzer døde i 2002, og Susan Peilman har rettighederne til bogen.
Da hun opdagede det store sammenfald mellem bøgerne, kontaktede hun forlaget. Efter længere tids tovtrækkeri indgik de et forlig, som betyder, at bogen nu er trukket tilbage. Forliget vil ingen af parterne tale om, men Susan Peilman vil gerne fortælle, at hun ikke får penge ud af det.
»Det handler om etik og moral. Jeg er rystet over, at et forlag, der lever af at udgive seriøse bøger, handler sådan,« siger hun.
Et kig på udviklingsbeskrivelserne i det to bøger bekræfter billedet. Under udviklingsområdet ’leg’ står der for eksempel i begge bøger, at barnet på trin 3: 'Nyder og gentager med held handlinger, som fremkalder en følgehandling', og det bliver efterfulgt af en formulering om, at barnet: ’Beskæftiger sig med samme genstand over længere tid og på forskellig måde’. I den sidste sætning er ordet ’genstand’ dog byttet ud med ’ting’. Samme mønster tegner sig gennem resten af udviklingsbeskrivelserne.

Vil udrydde tvivl. Hos Dansk Psykologisk Forlag oplyser Birgitte Lie SuhrJessen, at forlaget og Susan Peilman har indgået en gensidig fortrolighedserklæring. Derfor kan hverken hun eller forfatterne tale om detaljer i sagen.
»Vi er blevet gjort opmærksom på, at den ligger for meget op ad ‹Kuno Bellers Udviklingsbeskrivelse af småbørn’. Vi trækker den tilbage for at udrydde enhver tvivl og sikre, at der ikke fremadrettet er tvivl om vores bøger,« siger hun.
Heller ikke Jørgen Lyhne, der er den ene af de to forfattere til ’Dansk Pædagogisk Udviklingsbeskrivelse 0 til 6 år’, vil kommentere, om der er et stort sammenfald mellem de to bøger
»Men jeg har arbejdet i branchen i 25 år og kender til mange materialer, som beskriver børns udvikling. Metoderne er udviklet over en periode på cirka 100 år, og vores inspiration kommer mange steder fra,« siger han.
Forlaget har oplyst, at en revideret udgave kommer på gaden i foråret 2016.