Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2014 Nr.: 04
Flere børn i vente
Efter mange år med lavt fødselstal er der håb om flere dejlige babyer i de kommende år. Det kan betyde et stop for en massiv bølge af institutionslukninger.
Af: Vibeke Bye Jensen
Lukning af daginstitutioner og fyring af pædagoger har i årevis været begrundet med faldende børnetal. I 2013 blev der da også kun født 55.873 børn i Danmark, hvilket er det laveste antal i 27 år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. I mange år fremover vil det derfor stadig knibe med ’kunder nok i butikken’.
Men den gode nyhed er, at et begyndende økonomisk opsving kan sørge for flere børn, der skal gå i vuggestue og børnehave. For krisen, der har varet siden 2007, ser nemlig nu ud til at vende, og det vil indvirke positivt på fertilitetsraten i Danmark, skriver Politiken.

Babyboom. »De børn, der ikke er blevet født under krisen, vil blive født i et babyboom, når tiderne og økonomien vender,« spår seniorforsker Mogens Christoffersen fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.
Han henviser til den økonomiske og politiske usikkerhed i 1930’erne og under Anden Verdenskrig, der fik danskerne til at holde op med at få børn. Den tilbageholdenhed udløste et babyboom efter krigen med 80.000-90.000 nyfødte om året.
Den øvelse vil gentage sig, men i mindre målestok, mener Mogens Christoffersen.
»Det er en rimelig antagelse, at mange par vil forsøge at indhente det forsømte,« siger han.

Mere end krisetegn. Det er dog ikke udelukkende den kriseskabte usikkerhed omkring arbejde, bolig og privatøkonomi, der har fået danske kvinder til at føde færre børn.
Det skyldes også, at det lige nu er de små årgange fra midten af 80’erne, som er fødedygtige. Og at vi i stigende grad færdiggør uddannelse, før vi får børn, siger forskerne.
Derfor er formand for Dansk Fertilitetsselskab, Søren Ziebe, da heller ikke så optimistisk.
»Vores livsstil gør, at selv om konjunkturerne ændrer sig, vil stigningen ikke være så stor,« siger han.