Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2015 Nr.: 14 Børn&Unge som e-paper
Lær af os. Kunstnere hjalp til med integrationen
Institutionerne Unoden og Børnehuset Kokholm i Viborg fik hjælp af et par kunstnere til at modtage tosprogede børn. De fik alle børn med gennem kreative processer.
Af: Mikkel Prytz
Det ville vi
Vores to institutioner, Børnehuset Kokholm og Unoden, ligger begge i Viborgforstaden Houlkær, som er et område, der modtager mange flygtninge. Med projektet ’Mangfoldige hverdagsforestillinger’ ville vi gerne finde et fælles udgangspunkt og give lige deltagelsesmuligheder, uanset om man er født her i landet eller netop kommet hertil. Det skulle gerne føre til, at børn og forældre, der ikke er integreret her og nu, får en oplevelse af, at de også er en betydningsfuld del af fællesskabet.

Sådan gjorde vi
Udviklingscenteret Kulturprinsen hjalp os med at søge penge til et projekt, hvor vi kunne hyre et par kunstnere til at komme ud i vores to institutioner. Kunstnerne var typisk i institutionen i formiddags­timerne, hvor de havde forberedt aktiviteter i forskellige børnegrupper. For eksempel fandt kunstnerne et ledigt hjørne, hvor de sammen med børnene indrettede en hule og fandt på aktiviteter med figuren Hulla Badulla. Vi pædagoger talte med alle forældrene og lærte nogle basale ord på blandt andet arabisk, som blev brugt til legene i hulen.

Det lærte vi
Det var en god erfaring at være flue på væggen, mens de to kunstnere arbejdede med børnene. Vi blev bekræftet i, at der nogle gange kun skal lidt til for at fange børns interesse – som nu med figuren Hulla Badulla. Og vi kan tydeligt mærke på børnene, at vi har haft en fælles oplevelse. Selv dem, der ikke kan så meget dansk, er med, når vi taler om hulen og Hulla Badulla. Vi vil holde fast i håndgribelige aktiviteter fremover, fordi vi på den måde kan få alle med. Samtidig har vi fået godt fat i forældrene, som vi også har haft på besøg i institutionen til morgenkaffe og fællesspisning.

Vores råd til andre
● Samarbejde med folk udefra kan bringe nyt ind i institutionen.
● Arrangementer som forældrekaffe om morgenen kan give et nyt fællesskab.
● Husk den gode dialog med nye forældre – også selvom man ikke taler samme sprog.

Om projektet
De to institutioner Børnehuset Kokholm og Unoden, begge beliggende i boligområdet Houlkær i Viborg, ville med projektet ’Mangfoldige hverdagsforestillinger’ udvikle metoder til at arbejde med kreative processer. Samtidig var det et mål med projektet, at institutionerne skulle få flere redskaber til at modtage nye børn og deres forældre. Projektet kørte i 2014 i samarbejde med Kulturprinsen – et lokalt udviklingscenter for børne- og ungekultur. ’Mangfoldige hverdagsforestillinger’ er støttet med midler fra BUPL’s udviklingspulje.