Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2014 Nr.: 10
En rigtig succeshistorie. Jobrotation får arbejdsløse i job
Jobrotation giver flotte resultater. Senest viser tal fra Odense, at hver anden ledig er kommet i arbejde efter at have deltaget i et rotationsforløb.
Af: Tanja Lærke Larsen
Nogle blev klogere, andre fik et job.
Mens 600 pædagoger var på efteruddannelse, trådte 155 ledige pædagoger i Odense til i vuggestuer og børnehaver. Det har nu givet halvdelen af de ledige et job, og især nyuddannede har haft stor glæde af ordningen, viser en opgørelse fra BUPL’s a-kasse.
»Jeg har kun gode ting at sige om jobrotation. Det sidste sted, jeg var , førte til lidt arbejde, og jeg kan varmt anbefale jobrotation som en mulighed for at komme i gang,« skriver pædagog Karin Andersen på Facebook.

Win-win. Også BUPL uddeler roser til jobrotationsordningen.
»At få foden indenfor på en institution som vikar er et vigtigt skridt på vejen ind på arbejdsmarkedet. Man kommer ud og holder sine kompetencer ved lige, viser, hvad man kan, og bliver opdateret på, hvor skoen trykker på det pædagogiske arbejdsmarkedet lige nu,« ­siger Lasse Bjerg Jørgensen, formand for pædagogernes a-kasse, BUPL-A.
Især unge nyuddannede har gavn af ordningen, viser tallene fra Odense. Næsten to ud af tre nyuddannede unge under 30 år er kommet i arbejde efter jobrotation.
»Projektet viser, at a-kassen har de nødvendige faglige kompetencer til at kunne formidle job, ikke mindst til de unge nyuddannede. For mange af de unge har jobrotation været vejen til deres første job,« siger Lars Vedel, teamleder i BUPL’s a-kasse.

Fejl og mangler. Selvom rota­tionsordningen ser ud til at være en succes, er der stadig plads til forbedringer i ordningen. Det gør flere pædagoger opmærksom på, blandt andet Nelly Tournaire Hansen.
»Når man ’arbejder’ i rotation, får man ikke optjent timer for jobbet, fordi det er kommunen og a-kassen, der betaler lønnen. Det burde laves om, så man i det mindste tjener halvdelen af timerne selv,« siger hun.
Formanden for BUPL-A er enig.
»Når man er ude i jobrotation, bør man have mulighed for at bruge timerne til at genoptjene retten til dagpenge. Det opfordrer BUPL regeringen til at få ændret i forbindelse dagpengereformen,« siger Lasse Bjerg Jørgensen.
Regeringens nye udspil ser job­rotation som en målrettet jobindsats til ledige. Af udspillet fremgår, at den særlige jobrotationsordning til ledige med videregående uddannelse får tilført ekstra 200 millioner kroner.