Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2011 Nr.: 20
Ledige får job via a-kassen
BUPLs a-kasse sætter institutioner, der skal bruge en vikar, i kontakt med ledige. Institutionerne får kvalificeret arbejdskraft fra dag til dag, og de ledige kan skrive et vikariat på deres cv. Men antallet af vikariater skrumper.
Af: Mikkel Kamp
Et vikariat kan være et vigtigt skridt for en arbejdsløs pædagog, der vil ind på arbejdsmarkedet. Men selv vikariater kan være svære at få fingre i. En af vejene går gennem a-kassen, som sætter ledige og institutioner med behov for kvalificeret arbejdskraft i kontakt med hinanden.
Det oplevede pædagog Laila Nielsen, der har været uden fast job, siden hendes stilling som tale- og sprogkonsulent i Varde Kommune blev nedlagt for omkring to år siden.
"Esbjerg Kommune manglede vuggestuepladser. En institution tog ekstra børn ind i en periode og havde derfor brug for en pædagog. Jeg kom til en samtale og begyndte dagen efter," fortæller hun.
Laila Nielsen arbejdede i vuggestuen i tre måneder, og det har indtil videre ikke ført mere arbejde med sig. Alligevel er hun godt tilfreds med forløbet.
"Jeg kan skrive på mit cv, at jeg har arbejdet i en vuggestue. Jo mere, der står, jo bedre. For mig er det fint at begynde et nyt sted fra den ene dag til den anden. Som tale-sprog-pædagog er jeg vant til at arbejde selvstændigt," siger hun.

Færre vikariater. Når a-kassen formidler kontakt mellem institutioner og ledige, foregår det ofte sådan, at en institutionsleder ringer med en vikarstilling på alt fra én dag til et halvt år. Sagsbehandlerne kender de ledige og har deres cv. Derfor kan de matche de ledige, der passer bedst til jobbet, fortæller sagsbehandler Anna Fransen fra BUPL's a-kasse i Sydjylland.
"Vi kigger på deres cv og den enkeltes kompetencer og sætter typisk institutionerne i kontakt med de ledige, som vi vurderer, passer bedst til jobbet," siger hun.
Kommunernes barberede budgetter betyder dog, at antallet af ledere, der henvender sig i a-kassen, er faldet.
"Det kan komme i stimer. Der kan være to på en uge, hvorefter der ikke sker noget i tre uger. Men det er helt klart faldet de seneste år. For tre år siden var der måske dobbelt så mange, der ringede med vikariater," fortæller Anna Fransen.
Der er dog stadig vikariater, og for lederne kan det betale sig at ringe til a-kassen.
"De får høj prioritet. Vi rykker ofte ud den samme dag, og så kan vi matche de ledige med institutionen, fordi vi kender dem så godt," siger Anna Fransen.
Laila Nielsen er enig i, at a-kassen efter flere samtaler har et godt kendskab til, hvad hun vil og kan. A-kassen har også hendes cv. Det samme har jobcentret, men det har ikke givet gevinst.
"De siger, at de har sværere og sværere ved at finde job til ledige, så de kan kun tilbyde mig et fire ugers kursus i at skrive ansøgninger. Hvis jeg skal finde et arbejde, skal jeg selv gøre det. Så det gør jeg," siger hun.

Mangler I en vikar?
Mangler din institution en pædagog eller en vikar, kan du kontakte din lokale BUPL-a-kasse eller indsende din jobordre digitalt på www.bupl.dk/jobordre