Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2009 Nr.: 09
Hils på hunden
Hvis man som pædagog er bange for hunde, kan angsten forplante sig til børnene. Derfor opfordrer en psykolog nu pædagoger og andre til at overkomme deres frygt.
Af: Jesper Nørby
Pædagoger på udflugt møder ofte hunde, som er ude at gå med deres ejere, og mange børn er henrykte over udsigten til at klappe selv de mest tilmøgede vovser. Også når lugten af våd hund hænger så tæt i luften, at man nærmest kan smage den.
De fleste pædagoger deler, om end i mere behersket grad, børnenes begejstring for de firbenede kræ. Men der findes dog både pædagoger og børn, for hvem hunde forbindes med knurren, skarpe tænder og angst for at blive bidt.
Og selv børn, som ellers er glade for hunde, kan hurtigt blive utrygge, hvis de mærker, at pædagogen er bange for hunden. Det fortæller psykolog Elsa Schmidt, som har forsket i samspillet mellem mennesker og dyr. Hun har været rådgiver for Den Danske Dyrlægeforenings nye kampagne 'Hej Hund', der også har pædagoger som sin målgruppe.
"Hvis voksne selv bliver rigtig bange, bliver børn det også helt automatisk. Børn er afhængige af de voksne for at kunne overleve," fortæller Elsa Schmidt.
Pædagogernes angst udspringer ofte i en beskyttertrang, hvor de frygter for børnenes sikkerhed. Derfor bør pædagoger øve sig i at tøjle en eventuel utryghed og vise børnene, hvordan man opfører sig i hundes selskab, påpeger Elsa Schmidt.
"Pædagoger skal være i stand til at beherske deres egen angst, så de kan handle rationelt. Sådan at den naturlige angst, den voksne har, ikke påvirker børnene eller i værste fald gør den fremmede hund angst og forsvarsberedt og dermed skræmmende," siger hun.

Mødet med hunden
Prøv at få øjenkontakt med hundeejeren på så lang afstand som muligt.
Smil, og når I er nær hinanden, så spørg om man må hilse på hunden. De fleste gode hundeejere siger ja.
Gå ned i knæ, og se om hunden nærmer sig. I så fald så klø den under hagen, og sig venlige ord. Man lærer, hvilke hundeejere der helst undgår nærkontakt, og hvilke hundetyper man har det godt med.
Kilde: Psykolog Elsa Schmidt

Lær hundens sprog
Den Danske Dyrlægeforening står bag informationskampagnen 'Hej Hund', som skal lære store og små børn at omgås hunde. Flere af landets dyrlæger tilbyder i den forbindelse at tage ud til børnehaver og børnehaveklasser og undervise børnene i hundens kropssprog.
For mere information: www.hej-hund.dk