Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2014 Nr.: 11
BUPL MENER: Regeringen skal tage ansvaret for bedre normeringer
Manu Sareen kan ikke blive ved med at fralægge sig ansvaret og henvise til det kommunale selv­styre. Regeringen skal tage ansvar i stedet for at stikke hovedet i busken.
Af: Henning Pedersen formand for BUPL
De seneste uger har debatten om dårlige normeringer kørt i de landsdækkende medier. Det er dejligt, at der kommer fokus på området – men det er samtidig frustrerende, at landets politikere tilsyneladende slet ikke anerkender problemet. Og endnu mere bekymrende, at de lever i en helt anden verden.
Pædagogernes verden er en hverdag, hvor man ofte er alene med en stor børneflok. En ny undersøgelse fra BUPL viser, at tre ud af fire pædagoger i vuggestuer og børnehaver i løbet af en tilfældig dag var alene med børnegruppen. Pædagogerne var i gennemsnit alene med 15 børn.
Det er ikke ny viden – desværre. Da BUPL lavede en tilsvarende undersøgelse sidste år, fik vi samme resultat. Men reaktionen fra formanden for børne-og kulturudvalget i Kommunernes Landsforening, Anna Mee Allerslev (R), er, at tallet er helt nyt for hende. Hendes partifælle – børneminister Manu Sareen – kalder undersøgelsen ’et vigtigt indspark til debatten om det gode børneliv’.
Nu ved jeg godt, at både Anna Mee Allerslev og Manu Sareen har siddet kort tid på deres nye poster på børneområdet. Men helt ærligt – vågn op! Siden 2009 er normeringen i de danske daginstitutioner kun blevet værre og værre. Og det er vel ikke for sjov, at regeringen har afsat 500 millioner kroner på finansloven til at skabe bedre normeringer i daginstitutionerne. At kommunerne så kun bruger halvdelen af pengene på børnene – ja, det er heller ingen nyhed.
Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (KORA) offentliggjorde for nylig en række kommunale normeringstal, så man kan se forskellen mellem de enkelte kommuner. Der er en del usikkerhed omkring tallene, så man skal passe på med at sige, hvilken kommune der har landets bedste og dårligste normering. Tallene kan dog med fordel bruges til at genrejse debatten om minimumsnormeringer, da der åbenlyst er store kommunale forskelle. For er det rimeligt, at postnummeret skal være afgørende for, hvor meget omsorg og nærvær det enkelte barn skal have?
Hvad med regeringsgrundlaget? Der står jo, at man vil arbejde for minimumsnormeringer. Manu Sareen kan ikke blive ved med at fralægge sig ansvaret og henvise til det kommunale selvstyre. Regeringen skal tage ansvar i stedet for at stikke hovedet i busken.
Forældrenes Landsorganisation bakker op om vores kamp for minimumsnormeringer, og hvis man ser til andre nordiske lande som for eksempel Norge, så har regeringen sat som mål at få indført minimumsnormeringer inden for de kommende år. Endda en borgerlig regering. Måske man skulle sende de danske politikere på studietur til Oslo?
Regeringen og Kommunernes Landsforening indgår i løbet af de kommende uger en aftale om kommunernes økonomi for 2015. Vores krav til aftalen er, at regeringen strammer skruen over for de mange kommuner, der ikke bruger de 500 millioner kroner fra finansloven som aftalt.
Er det ikke De Radikale, der har sloganet ’Tag ansvar’?! Opfordringen er hermed givet videre til Manu Sareen og ikke mindst Margrethe Vestager.