Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2016 Nr.: 19 Børn&Unge som e-paper
TEMA: Nej tak til konkrete mål
Norge har en målsætning om 20 procent mænd i dagtilbud. Minister og BUPL afviser tilsvarende tiltag i Danmark.
Af: Marie Bille
Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby (V) vil ikke sætte konkrete tal på, hvor mange flere mænd hun ønsker blandt pædagogerne.
»Vi har ingen kvotepolitik, og vi har ingen talmålinger. Det er jo ikke det, det handler om,« siger hun.
Uddannelses- og kønssociolog Cecilie Nørgaard efterlyser overfor Børn&Unge flere konkrete mål for indsatsen. Hun fremhæver Norge, der har en målsætning om 20 procent mænd blandt personalet i dagtilbud.
»Jeg tror på, at målsætninger kan have en positiv effekt. Om det så er en form for ­særbehandling eller kvotering. Systematiserede tiltag har en effekt på den lange bane,« siger hun.
Ellen Trane Nørby afviser at indføre målsætninger om for eksempel 20 procent mænd i danske daginstitutioner.
»Nej, det har vi ingen planer om. Det er en lokal beslutning, men vi kan jo allerede se, at nogle kommuner og institutioner er bevidste om, at det er vigtigt, at man har en bred sammensætning af medarbejder­skaren,« siger Ellen Trane Nørby.
I BUPL er der heller ikke stemning for mandekvoter i danske daginstitutioner.
»Hvis vi går ind og indfører kvoter, så vil man ansætte en masse unge mænd, som ikke har uddannelsen. Det kan være en risiko for, at det i virkeligheden dræner området for kvalificerede pædagoger,« siger næstformand Birgitte Conradsen.
»Jeg tror mere på en handlevillighed fra kommunernes og ledernes side, der går ud på at ansætte flere mænd. Og så handler det også om at gøre arbejdet attraktivt for alle, så de mandlige pædagoger vil søge jobbene.«