Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2004 Nr.: 33
legepladssikkerhed; Rabo tager affære
Knap en uge efter Børn&Unges omtale af sikkerhedsproblemer på legeredskaber leveret af Rabo rykkede direktøren ud for at tale med institutionen og besigtige forholdene. Nu bliver problemerne løst, lovede han på mødet
Af: Ingelise Skrydstrup
I dag er Pia Sverdrup-Jensen igen en glad leder af Skovlyskolens Fritidsordning. I sidste uge fik hun og skolens inspektør nemlig besøg af Rabos direktør, Kim Knudsen. Og efter en times snak om de efterhånden kendte konflikter i branchen, lovede han at løse problemerne, så Søllerød Kommunes legepladsinspektør kan godkende legeredskabet.
"Hvis Rabo gør det, så er jeg tilfreds. Jeg var glad for besøget. Vi har i den grad brug for legepladsen som en integreret del af fritidsordningens udfoldelsesmuligheder for børnene. Og det har rent ud sagt været rædselsfuldt, at børnene ikke kunne bruge vores nyindkøbte legeredskaber. De har nu stået afspærret på legepladsområdet i fire måneder," siger Pia Sverdrup-Jensen.
Skoleinspektør Ole Stavnsgaard fra Skovlyskolen deltog også i mødet med Rabo.
"Jeg har fuldstændig samme opfattelse af Rabos tilsagn, som Pia har. Rabo var særdeles imødekommende på mødet, og de gav også udtryk for, at der ikke var nogle "hard feelings" over, at sagen var endt på forsiden af Børn&Unge. De er parate til at gøre det, som vi ønsker," fortæller Ole Stavns-gaard.

Fanget i kampen. Pia Sverdrup-Jensen troede, at hun handlede med både livrem og seler, da hun i købsaftalen med Rabo betingede sig, at sikkerheden på udstyret skulle kunne godkendes af kommunens legepladsinspektør. Men hun blev klogere. I dag fortæller hun, at Skovlyskolens SFO åbenbart blev "fanget" i kampen om fortolkning af sikkerhedsreglerne. Rabo henholdt sig til TÜVs fortolkning, og legepladsinspektøren henholdt sig til Teknologisk Instituts fortolkning.
"Jeg kunne intet stille op, men måtte bare sidde og vente på, at de blev enige. Jeg har ikke styr på hver lille bitte detalje, der står i hverken EN 71, DS eller EN 1176. Og jeg er sådan set også ligeglad. Det er jo netop sådan noget, jeg skal kunne bruge kommunens legepladsinspektør til. Det er han ekspert i - mens jeg er ekspert i pædagogik og det at lede en skolefritidsordning," siger Pia Sverdrup-Jensen.
Søllerød Kommunes borgmester, Erik Fabrin (V) bliver også glad, da han får at vide, at børnene på Skovlyskolen forhåbentlig snart kan se frem til at indtage legeredskaberne.
"Vores leder har handlet klogt ved at betinge sig, at vores legepladsinspektør skulle kunne godkende legeredskabet. Og jeg har fuld tillid til, at vores legepladsinspektør har vurderet redskabet fuldstændig korrekt. Det må være hans ord, der tæller. Han har fået sin uddannelse på Teknologisk Institut i Danmark, og på danske legepladser må det være den danske fortolkning, der gælder," mener Erik Fabrin.

Men hvorfor, Rabo? Børn&Unge har forsøgt at få oplyst hos Rabo, hvorfor firmaet nu tilsyneladende alligevel vælger at følge institutionens krav om, at legeredskaberne skal kunne godkendes af kommunens legepladsinspektør. Men Rabos direktør Kim Knudsen har ikke ønsket at kommentere denne udvikling i sagen overfor Børn&Unge.
I Sikkerhedsstyrelsen fortæller kontorchef Torben Rahbek derimod, at de også har holdt møde med Rabo.
"Status på sagen lige nu er, at vi skal ud at kigge på redskaberne én gang til. For vi er stadig i en fase, hvor vi samler informationer ind. Siden sidst har vi drøftet sagen med Rabo på et møde. Vi har haft kontakt med TÜV, og vi har talt med institutionens leder en gang til," fortæller Torben Rahbek, der ikke lægger skjul på, at det er et større arbejde at få kredset problemet ind, og at han derfor også vil gøre brug af eksperticen fra Teknologisk Institut.
"Sagen er ikke bare sådan lige at vurdere. Det er kompliceret stof. Men det er for tidligt for os at komme med en vurdering endnu," siger Torben Rahbek. Han lover dog at vende tilbage med Sikkerhedsstyrelsens vurdering til Børn&Unges læsere, så snart den foreligger.
Ifølge Kontorchef Eske Groes, KL, har Familie- og Forbrugsminister Henriette Kjær inviteret KL, Teknologisk Institut og Forbrugerrådet til møde om hele problematikken ondag d. 22. september.


Sidste nyt!
Ifølge Pia Sverdrup-Jensen ringede Rabos direktør et par dage efter og præciserede, at de kun ændrer i konstruktionerne for hendes skyld. For sikkerheden er der efter deres opfattelse ingen problemer med.