Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2003 Nr.: 49
Barnestjerner; Mit navn er Yannick
Los Angeles, Indien og Paris. Jay-Kids internationale pladekontrakt har allerede bragt ham vidt omkring. Men udover at han synger og danser bedre end de fleste, er han ifølge forældrene bare en ganske almindelig 13-årig dreng med strithår.
Af: Lotte Edberg Loveless
Værelset ligner andre 13-årige drenges - måske lidt mere ryddeligt end gennemsnittet. Fra væggen kigger et close-up af en babysæl mod en collage af familiebilleder. Og en indrammet guldplade. Helt almindeligt er det alligevel ikke. Ser man nærmere på skrivebord og computer afslører en lille synthesizer og mikrofonstativet ved siden af, at hjørnet er et komplet hjemmestudie.
Vi er i et ombygget sommerhus i en nordsjællandsk flække. Yannick Harrison hedder drengen, der bor i værelset. Af de fleste danskere bedre kendt som Jay-Kid - drengen, der går Michael Jackson i bedene og har fået stor ros af mesteren selv.
Lige nu er Yannick i skole, og i spisestuen er hans mor Betina Harrison i gang med at fortælle, hvorfor hun og Yannicks far har givet sønnen grønt lys for et liv i spotlight. Og hvorfor hans brødre Issac på knap seks og Joshua på otte år aldrig får lov at komme i nærheden af en scene.
"De små er helt vilde med B-Boys, og da de så MGP i foråret, var de klar til at stille op til næste år. Der er ingen indre drivkraft i forhold til musikken. De ser bare nogle billeder på tv og synes, at det kunne da være fedt at være kendt. Sådan er det ikke for Yannick. Siden han var helt lille, har han haft musikken i sig. Det er der, hans fokus ligger. Han giver sig selv fuldt ud i sangen og dansen. Han forstiller sig ikke, og berømmelsen er noget absolut sekundært. Selvfølgelig er det fantastisk at optræde for et kæmpe publikum, men faktisk ville han helst undgå meget af den opmærksomhed, der følger med. Han synes, det er kedeligt at snakke om sig selv og er ikke vild med at give interview," fortæller Betina Harrison.

Fingrene fra krøllerne. Da Yannick havde mødt Michael Jackson i L.A., blev han bombarderet med spørgsmålet: "Hvordan var Michael så?" Men journalisterne fik en beskåret version.
"Yannick gemmer noget til sig selv. Som han sagde: "Mor, jeg vil gerne have noget, der er mit eget.""
Yannicks far og mor har ikke haft skrupler ved at lade sønnen sige ja til en international pladekontrakt.
"Yannick hviler i sig selv og ved, hvem han er. Det er et absolut must, hvis et barn skal kunne tackle en hård branche som den her. Kan du ikke sige til og fra, bliver du slugt af de voksnes meninger om, hvordan du skal lyde, se ud og opføre dig. Yannick reagerer direkte og kontant på tingene. Han har sine egne meninger og lader sig ikke måle og veje af tilfældige kommentarer og diskussioner mellem for eksempel pladefolk. Hvis du tager medieomtalen og alle de små bemærkninger ind, knækker du halsen."
Blandt andet omkring styling har Yannick markeret sine grænser klart. Flere gange har det været på tale, at hans viltre lokker skulle tæmmes. Men her siger han stop.
"Yannick har det dejligt med sit hår. Skal han laves om, kan det hele være lige meget: Så er han jo ikke Yannick mere. Normalt bliver man også mediestylet - altså: "Hvis du bliver spurgt om..., så skal du svare..." Yannick vil svare for sig selv og gider heller ikke at se spørgsmålene før et tv-interview, for så bliver det jo ikke spontant. Hans grundholdning er, at ingen skal bestemme, hvad han skal sige og gøre. På nogle kan det måske virke en smule arrogant, men det er en fantastisk evne i den her sammenhæng."

Storbyen skrottet. For et år siden var familien tæt på at flytte til København. Men da Yannick fik sin internationale pladekontrakt, blev planerne ændret.
"Vi kiggede på hinanden og trak Til Salg-skiltet op af jorden. Yannick skulle ikke starte på en ny skole, hvor de andre børn mødte ham som Jay-kid og ikke som Yannick. Han havde brug for ro og sit vante miljø her i Dronningmølle, hvor vi også har mormor og morfar 300 meter længere nede af vejen."
Den disposition har vist sig at være rigtig.
"Han får ros fra folk i byen for at gøre det godt og ikke mindst for, at han er sig selv. I skolen kan der somme tider være nogle af de små, der kommer hen og siger: "Hej, Jay-Kid." Så retter han dem altid. Han nyder at være sammen med sine venner, og for dem er han stadig bare Yannick. De overnatter hos hinanden, går i biografen, tager ud at fiske og snakker sammen som andre drenge i den alder."
Yannick øver en del, og for tiden er mange weekender booket op af udlands-promotion. Et travlt liv for en 13-årig?
"Mange af hans jævnaldrende har et ligeså travlt program med fritidsinteresser og fodboldkampe i weekenden. Og forældrene dér - de har ambitioner! Og det er ikke pæne ting, de råber," siger Betina Harrison, der tit er til kamp med de yngste.
"Det er da langt ude, når voksne står og skriger bonderøve til en flok fem-årige!"

Gang i alarmklokkerne. Det foreløbige højdepunkt i Yannicks karriere var, da han i slutningen af august optrådte ved Michael Jacksons fødselsdagskoncert i L.A. Tiden op til var også noget ud over det sædvanlige.
"Det var en heftig måned at komme igennem. Yannick og danserne øvede intensivt på showet, og der var et enormt mediefokus og koncerter herhjemme. Vores alarmklokker ringede højt, og da vi kom hjem fra USA, slog vi bremserne i, og indlagde for eksempel fri-weekender i kalenderen. Men nu har vi betalt vores lærepenge. I dag gør vi meget ud af at styre, at tingene sker på Yannicks præmisser og så vidt muligt ligger uden for skoletid."
Både Betina Harrison og hendes mand David har droppet deres job for at støtte Yannick.
"Vi har prioriteret at være sammen og sørge for, at det her bliver en god oplevelse for Yannick. Og én af os er altid hjemme hos de to andre."
Forældrene forsøger bevidst at holde de små brødre lidt væk fra alt hurlumhejet, og Issac og Joshua regner ikke deres storebrors berømmelse for noget særligt. Ved én af de få koncerter, femårige Issac har været med til, råbte han op på scenen: "Hey Yannick, hvad laver du deroppe?".
"Det betyder alt, at Yannick er omgivet af folk, han har det godt med lige fra i studiet over den praktiske tourmanager til hans fire dansepiger, som er mellem 15 og 18 år. Yannick og pigerne fjoller bare rundt som alle mulige andre teenagere, når vi rejser."
Men Jay-Kid er berømt og bliver for eksempel stoppet af danskere i Paris, der vil have autografer.
"Han giver gerne autografer. Men bagefter er han bare Yannick med strithår, der vader videre ned ad Champs-Élysées."
"Du må gøre op, hvad du vil gøre i berømmelsens navn. Yannick har ikke brug for at blive eksponeret på den røde løber til diverse premierer. Og det er præcis essensen: Yannick har lavet en cd, fordi han elsker at synge og danse - ikke for at blive kendt!"

Læs mere om Yannick i rollen som Jay-Kid på www.jaykid.dk.