Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2017 Nr.: 03 Børn&Unge som e-paper
TEMA: Ud i naturen? Uha, det er dangerous
Pædagogstuderende i udlandspraktik oplever, at naturlige aktiviteter i Danmark opleves som farlige.
Af: Mikkel Kamp
Når danske pædagogstuderende kommer i praktik ude i verden, opdager de ofte, at aktiviteter, vi i Danmark og andre nordiske lande opfatter som naturlige, kan være helt utænkelige. En skovtur, en strandtur, en engtur – uha, det er farligt. Må bare ikke ske.
Det hører lektor Niels Ejbye-Ernst fra VIA University College fra de studerende, når de kommer hjem igen.
»I danske institutioner gør man ting, som folk i andre lande er målløse over, for eksempel bruger vi naturen meget. Jeg havde en studerende i praktik i Brasilien i en institution 200 meter fra stranden. De havde aldrig været ved stranden. Det er helt anderledes i Danmark, hvor det er normalt, at børnehaver og vuggestuer tager til stranden – eller hvad lokalområdet nu giver mulighed for,« siger han.
Det skal vi forsætte med – også for sundhedens skyld.
»Man taler om, at ’risky play’ er vigtigt for børnenes udvikling. Børn skal løbe og tumle udenfor, hvor aktiviteterne ofte er mindre regulerede. I dag sidder børn mere stille end tidligere, og flere er overvægtige. Derfor er det vigtigt at tale om, hvordan vi inspirerer børn til andet end at sidde med en iPad. Her er naturen en oplagt mulighed,« siger Niels Ejbye-Ernst.