Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2012 Nr.: 07
København dropper lukning
Man skal lytte til kritikken, siger borg­mester, der nu har afskaffet lukkeugerne i sommerferien. Det jubler BUPL over.
Af: Steffen Hagemann
De upopulære lukkeuger i sommerferien bliver afskaffet med omgående virkning i hovedstaden. Det har Københavns borgerrepræsentation netop besluttet.
Dermed går Københavns Kommune fra at have 19 til at have 9 lukkedage allerede i år.
»Som politikere skal vi turde lytte til kritik og blive klogere. Sommerlukket blev aldrig en publikumsfavorit, hverken blandt forældre, pædagoger eller arbejdsgivere,« siger børne- og ungdomsborgmester Anne Vang (S) til Ritzau.
Kommunen indførte sidste år to lukkeuger i sommerferien som led i en større spareøvelse, der skulle bringe orden i budgettet.
»Vi indførte ordningen, fordi det var det mindst ringe sted at spare, da vi stod over for en massiv genopretning af børneområdets økonomi. Nu er vi i en situation, hvor vi har råd, og jeg er rigtig glad for, at vi igen kan holde åbent hele sommeren,« siger Anne Vang.
Det koster 41,7 millioner kroner at afskaffe lukkeugerne. I alt havde borgerrepræsentationen 830 millioner kroner, som politikerne kunne fordele, fordi hovedstaden sidste år havde brugt færre penge end budgetteret. Blandt andet skal 10 skoler renoveres for 300 millioner kroner.

Jublende pædagoger. BUPL Hovedstaden har været indædt modstander af lukkeugerne og har sammen med forældre og arbejdsgivere kæmpet med næb og kløer for at få dem afskaffet.
Derfor var der feststemning i fagforeningen, da meldingen om de afskaffede lukkeuger tikkede ind.
»Jeg er simpelthen jublende glad. Afskaffelsen af sommerferielukket er en af de mest fornuftige beslutninger, som politikerne på rådhuset har taget i lang tid,« siger formand for BUPL Hovedstaden Henriette Brockdorff.
Hun sender en rose til borgmester Anne Vang.
»Vi har stor respekt for politikere, som kan se, når de har truffet en forkert beslutning, og som mestrer at lave den om. Denne beslutning vil have en stor betydning for mange pædagoger og forældre.«