Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2017 Nr.: 17 Børn&Unge som e-paper
Inspiration. Børnehave har fredet børnene
Vognmansparkens Børnehave har i over 20 år haft det som øverste princip ikke at skælde ud, fortæller leder Lillian Gregersen.
Af: Trine Vinther Larsen
Vi vil ikke skælde ud’ er det første af 12 principper nedfældet på hjemmesiden for Vognmandsparkens Børnehave i Roskilde. Princippet har nu virket i over 20 år, siden børnehaven første gang undersøgte omfanget af skældud. De fandt ud af, at 40 procent af børnene følte sig skældt ud.
»Vi var ikke selv klar over, hvor voldsom virkning det havde, når vi hævede stemmen, men børnene oplevede det nærmest som et overgreb. Så vi besluttede ikke at skælde ud, men altid tilstræbe at tale i et almindeligt toneleje. Det er skrevet ned, så det er synligt for alle, der kommer her,« fortæller leder Lillian Gregersen, der i dag ikke hører klager fra børnene om skældud.
»Vi prøver på at frede børnene, for skældud virker kun ødelæggende. Når børnene kommer til at smadre noget i kampens hede under en leg, får de ikke skældud, men vi snakker om, hvad er okay, og hvad er ikke okay. Man kan afhjælpe meget skældud med et demokratisk børnesyn,« siger hun.
Børnene har medbestemmelse på alt, fra hvor de vil lege, til hvilken type pædagog der skal ansættes næste gang. Pædagogerne undgår også at samle for mange børn i garderoben eller ved håndvasken, da larmen stresser. Også indretningen af børnehaven som et hjem med sofaer, blomster og duge på bordene dæmper på larm og temperament.
Når børnene skal besøge deres kommende skoler i Roskilde, oplever Lillian Gregersen, at børnene har noget særligt med sig.
»De har nogle gange sagt, at skolen ikke var rar, fordi de var vant til ikke at få skældud i børnehaven. Og jeg er blevet spurgt, om det ikke er synd for børnene at være sammen på den måde, når de jo skal ud i virkeligheden? ’Nej’, siger jeg, for det er rigtigt godt, at børn har lært at sætte spørgsmålstegn ved, hvordan voksne behandler dem,« siger Lillian Gregersen.