Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2015 Nr.: 13 Børn&Unge som e-paper
Pædagogisk app. Få digital struktur på hverdagen
Sig farvel til piktogrammer på opslagstavlen, når hverdagen skal struktureres –for eksempel for børn med autisme. Med en ny app får du mulighed for dialog og overblik.
Af: Steffen Hagemann
Med app’en ShowMyDay får børn, der har brug for mere struktur i hverdagen – for eksempel børn med autisme – et nyt værktøj. App’en kan erstatte det møjsommelige arbejde med at gøre hverdagen overskuelig med piktogrammer og klippe/klistre, fortæller idékvinden bag, Betina Carstens. Hun er uddannet pædagog og har selv arbejdet med børn og voksne med autisme de seneste 14 år.
Betina Carstens fik idéen til app’en, da hun fandt ud af, at hendes egen 11-årige søn havde brug for hjælp til at få mere struktur på sin hverdag.
»Men det med at putte piktogrammer op på væggen og klippe/klistre var at gøre ham dårligere, end han er, så vi måtte finde på noget andet. « siger hun.
App’en er blevet testet hos børn, forældre og fagpersonale på specialskolen Fjordskolen i Aabenraa. Her er app’en nu en integreret del af hverdagen for børn med autisme.

Hvad får man med app’en ShowMyDay?
»Man får et digitalt redskab, som kan være med til at strukturere ens dag. Samtidig kan alle folk omkring et barn – forældre, lærere, pædagoger – være koblet op på systemet. Så kan barnet have samme struktur, uanset om man er med bedsteforældrene, i skolen eller på ferie. Vi har skabt et tovejssystem, hvor eleverne også kan være med til at planlægge deres hverdag selv, hvis de vil. Børnene har også mulighed for gennem et ressourcebarometer at fortælle, hvordan de har det, og hvad der er svært for dem.«

Hvorfor følger der undervisning med, hvis man køber ShowMyDay?
»Vi sælger ikke showmyday uden undervisning. Vi vil sikre, at man kommer ordentligt i gang med at bruge app’en. Der er forskel på, hvor dygtige folk er til at bruge en computer. Og det er vigtigt, at personalet er stærke i systemet, de skal have let ved at bruge det. Derfor holder vi dem i hånden i form af undervisning og støtter dem i at få det gjort ordentligt.«

Hvad siger brugerne til app’en?
»Børnene er glade for, at de kan blive selvstændige i nogle af de opgaver, hvor de måske før skulle have en voksen stående ved siden af. Og de pædagoger og lærere, vi har testet det på, siger, at systemet er intuitivt og let at gå i gang med. Det giver også et overblik. Nu kan de følge med i, hvorfor Sofie er træt mandag morgen. Det er hun måske, fordi hun har været i Legoland i weekenden. Så man får mere viden om, hvad barnet laver for eksempel i weekenden og i fritiden.«

Om App'en
ShowMyDay – en app og et pædagogisk redskab, der kan skabe struktur i hverdagen. App’en er udviklet af Betina Carstens, uddannet pædagog og nu direktør i inhust, selskabet bag app’en, sammen med en speciallærer og en grafiker. Selve app’en er gratis og kan fås til både iPhone og Android, men man kan kun få adgang til ShowMyDay, når man har fået undervisning i systemet. For en institution eller skole koster op til 10 licenser 2.450 kr. pr. licens plus 4.000 kr. for undervisning.