Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2014 Nr.: 03
Lær af os. Sang giver energi til unge og gamle
I Højby Børnehus tager sangkoret ofte over på plejehjemmet for at synge og danse for de gamle. For pædagogerne handler musik om sproget og rytmen, om pulsen i livet og om kulturformidling.
Af: Vibeke Bye Jensen
Det ville vi
Vi ville lære børnene, at man godt kan stramme sig an og gøre noget særligt for andre. Da vi synger meget, blev det sang, musik og dans, vi kunne glæde de gamle – og os selv – med. Vi går op i, at de sange, vi synger, er til glæde og for sjov, men det er også kulturformidling. Når vi synger med de gamle, er det ofte nogle af de lidt ældre sange, som findes i den danske sangskat, og børnene elsker dem. De skal kende Halfdan Rasmussens og Bernhard Christensens sange, rim og rytmer, lige såvel som de skal kende de nyere sange.

Sådan gjorde vi
Samarbejdet startede på ’Sangens Dag’ for fire år siden. Nu synger vi for og sammen med de gamle mindst en gang om måneden. Nogle gange kommer vi også bare spontant på besøg. Både børnene og de gamle kan lide at være sammen, for de gamle har tid til at møde børnene og se de små ting, som de er gode til: ’Se jeg har lært at hoppe’. Den puls, der er på plejehjemmet, gør, at børnene føler sig velkomne. De må løbe rundt, og vi skal ikke tysse på børnene, så det opleves som et frirum for dem. Nu er vi også begyndt at lave gymnastik med børn og gamle sammen.

Det lærte vi
At der ikke er så langt mellem børn og gamle, selvom aldersforskellen er stor. De gamle er medmennesker, som børnene har godt af at møde. En mor sagde, at hun er så glad for, at vi gør det, for hun er selv lidt bange for gamle mennesker. Vi tror, at børnene lærer, at gamle mennesker også bare er nogle, man kan snakke med. De bliver også styrket i at turde stille sig op og optræde. Og de lærer at arbejde i en gruppe, for sang er gruppearbejde. Det nytter ikke, at én synger hurtigere end de andre, for så bliver rytmen forkert. Den læring, tror vi, bliver et plus for dem senere hen.

Vores råd til andre
1. Det er fint at tage det første skridt. Sig til jeres lokale plejehjem, at I gerne vil komme der og synge eller snakke med de gamle. Det vil de tage positivt imod på mange plejehjem.
2. Det, du kan, er godt nok. Ingen grund til at få præstationsangst. En enkelt ’Peter Edderkop’ er nok.
3. Når mennesker mødes, opstår der energi. Både børn og gamle har noget at give af. Før dem sammen.

Om Højby Børnehus
100 børn fra 0-6 år. Højby ligger i Odsherred Kommune. Børnehusets pædagoger lægger meget vægt på musik og bevægelse. Anne Marie Opresnik, Line Lehmann og Tanja Kristensen står for sangkoret og for samarbejdet med plejehjemmet.