Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2007 Nr.: 29
Forskning - For 20 millioner ny viden
Ny BUPL-fond satser millioner på at dokumentere pædagogernes arbejde. Faglærte kan forvente besøg af forskere med lup, varsler forbundet.
Af: Mads Louis Orry
Åbner du døren på mandag og falder over en hvidkitlet forsker, der er ved at endevende puderummet, så frygt ej. Han eller hun er udsendt af BUPL, der med en ny forskningspulje på 20 millioner kroner stiller skarpt på dagligdagen. Over de næste to år vil puljen finansiere ny viden, der hvor den opstår - nemlig i dagligdagen på den pædagogiske arbejdsplads, forklarer konsulent ved BUPL's Politisk Fagligt Område, Peter E. Petersen.
"Der er en erkendelse af, at man mangler viden om pædagogernes arbejde set fra pædagogernes perspektiv. Initiativet udspringer af en kongresbeslutning i 2006, hvor vi vedtog, at BUPL skulle afsætte 20 millioner kroner til forskning i og formidling af pædagogernes arbejde," siger han.
"Pædagogfaget bliver i stadig højere grad påvirket af faktorer udefra, og de faktorer vil vi være med til at forme. Også fordi det skaber en praksisviden internt i faget, som vi ønsker at formidle til den bredere befolkning."
Forbundet er, ifølge Peter E. Petersen, ikke ude på at hyre små konsulentfirmaer, der belyser forhold, som politikere og faglærte kender til i forvejen.
"Pengebeløbet, vi smider ind i projektet, er stort i forskningsverdenen, så vi satser på seriøs og brugbar grundforskning."

Viden gi'r løn. De fleste undersøgelser, der er lavet om pædagogfaget indtil videre, er for sjældent baseret på pædagogernes egne oplevelser af deres faglige vilkår til dagligt, mener Peter E. Petersen.
"Vi vælger nu at støtte en forskning, hvor forskerne tager ud sammen med pædagogerne. Forskeren skal ikke bare være en flue på væggen," siger han.
Mere knowhow om pædagogers dagligdag og befolkningens anerkendelse af fagligheden vil skabe bedre mulighed for højere løn i det lange løb, lyder devisen fra BUPL.
"Men forskningen skal udover det også føre til, at man internt i faget får en fornemmelse af, at: "Vi har et fællesskab og en brugbar viden om, hvad det gode pædagogiske arbejde er"," siger Peter E. Petersen.
De første resultater ventes at ligge klar om halvandet år.

Læs mere om BUPL's forskningspulje på www.bupl.dk