Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2012 Nr.: 08
TEMA: DET PÆDAGOGISKE GRÆNSELAND. Seniorpædagogen
"Kommunikation og etik er mine kæpheste"
Ulla Jacobsen er den eneste pædagog på plejehjemmet. Hun aktiverer blandt andet de ældre via teater.
Af: Mikkel Kamp
En baggård i Milano, et italiensk pleje­hjem for pensionerede kunstnere og et ældrecenter i Struer. Det er et lille udpluk af de steder, hvor teatergruppen fra Dagcenter Sønderland i Holstebro har optrådt de seneste år.
Skuespillerne er mellem 65 og 92 år, og de er alle brugere af dagcentret. Stykket handler om deres liv og består blandt andet af sang og musik
»De viser stykket med stor entusiasme, og så vækker det genklang hos de ældre til­skuere, fordi de har historier, der ligner,« siger Ulla Jacobsen.
I de seneste 11 år har hun været den eneste pædagog blandt SOSU-assistenter og sygehjælpere på dagcentret. Sammen med en kollega er hun initiativtager til et samarbejde med Odinteatret, der blandt andet har ført til teaterstykkerne med seniorerne i hovedrollerne.
Ulla Jacobsen arbejdede i en børnehave, før hun skiftede til dagcentret.
»Da jeg ville skifte, var det nyt at have pædagoger ansat på ældreområdet. Jeg ville afprøve, hvad jeg som pædagog kunne byde ind med hos de ældre, som stadig har mange ressourcer,« siger hun.
Hun bidrager blandt andet til at fremme brugernes sociale liv.
»Kommunikation og etik er mine kæp­heste. Jeg har meget fokus på samværet brugerne imellem og i det hele taget på den psykiske og følelsesmæssige side. Den fysiske side af sagen har nogle af mine kolleger bedre styr på.«

Kommunikationen er anderledes. Den væsentligste forskel på arbejdet i en børnehave og et aktivitetscenter er, at voksne mennesker styrer deres eget liv.
»Kommunikationen er anderledes. Jeg kan ikke sige: ’Nu gør vi sådan og sådan’. Her handler det om dialog og om at være lyttende og god til at stille undersøgende spørgsmål, uden at jeg kommer med løsningsforslag. Jeg ved jo ikke, hvad der er rigtigt for et andet voksent menneske,« siger Ulla Jacobsen.
Til gengæld skal hun være inspirerende og kreativ for at få brugerne til at se ressourcerne i sig selv.
»Nogle har haft en hjerneblødning, en blodprop eller mistet en ægtefælle. De har en alder, hvor de nærmeste måske ikke er der mere, og derfor har de brug for at finde nye. Det gør de bedst, hvis de når frem til en accept af, at situationen er, som den er. De kan ikke det samme som før, men de har stadig mange ressourcer. Jeg skal hjælpe dem med at finde dem frem.«

Seniorpædagogen Ulla Jakobsen
Pædagog Ulla Jacobsen er ansat på Dagcentret Sønderland i Holstebro. Her har hun arbejdet i 11 år. Tidligere arbejdede hun i en børnehave. Odinteatret er en eksperimenterende teatertrup med base i Holstebro.