Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2012 Nr.: 20
Børnemode: Der jo smarte, men ...
Børnehave i Kolding bad forældre lade Conversesko blive hjemme, og børnehave i Aarhus forbød dem i første omgang, men modererede det så til et godt råd.
Af: Kurt Balle Jensen
Hvad har et dansk børnehavebarn og en professionel amerikansk basketballspiller med hinanden at gøre? Ikke så meget måske. Og så alligevel: Basketballsko af mærket Converse All Stars er meget moderne, og mange børnehavebørn og deres forældre synes, de er smarte.
Der er bare et problem: snørebåndene. I Maria Mikkelsens Børnehave i Kolding har leder Nina Dalgas i sit nyhedsbrev måttet bede forældrene lade disse sko blive hjemme, og det har hjulpet.
»Vores forældre er vant til, at vi siger tingene direkte, og det gjorde vi også i dette tilfælde. Problemet var blevet så stort, at pædagogerne bad mig gøre forældrene opmærksomme på det. Derfor skrev jeg til forældrene om at give børnene sko med velcrolukning med i børnehaven. Problemet med Converseskoene er jo, at børnene skal have hjælp til at få dem snøret. Desuden er skoene bløde og langskaftede, og derfor kan børnene ofte ikke selv tage dem på, selvom vi har skohorn hængende i garderoben.«
Nina Dalgas finder det naturligt, at man som institution gør opmærksom på de praktiske problemer, modeskoene kan give. Men kan man på den måde tillade sig at blande sig i, hvad børnene har på af fodtøj i børnehaven?
»Det synes jeg godt, man kan, for vi er jo en arbejdsplads, der skal fungere. Jeg ved godt, at børnene ofte selv vil have de smarte sko, og så tænker forældrene måske ikke over, hvilke konsekvenser det har, hvis mange af de andre børn også har den type sko på i børnehave. Det handler imidlertid ikke kun om, at vi skal bruge tid på at hjælpe dem skoene på og snøre dem. Det handler også om, at børnene gerne vil kunne klare sig selv. De bliver jo stolte, når vi siger, at de skal løbe hen og tage overtøj og sko på, og de så selv kan klare det,« siger Nina Dalgas.
Siden hun skrev om fodtøj i sit nyhedsbrev, har hun ikke set Conversesko i institutionen.

Praktiske hottentotter. Også i Aarhus bliver der gjort opmærksom på de praktiske problemer, de moderne sko kan give.
’Ved valg af fodtøj skal I huske, at barnet selv skal kunne tage det på. Derfor er Converse All Stars en dårlig idé. Vi har desværre ikke tid til at binde 40 par snørebånd’.
Sådan står der på hjemmesiden til nye forældre med børn i børnehaven Hottentotterne i den integrerede institution Børnehuset
Jægergårdsgade i Aarhus.
»Tidligere skrev vi, at Converse All Stars var forbudt, men det var lige voldsomt nok, så det har jeg modereret,« siger pædagog Søren Nielsen fra Hottentotterne.
»For os er det vigtigste, at vi gerne vil hjælpe børnene til at være selvhjulpne, og det gælder ikke kun fodtøjet. Når vi som skovbørnehave tager ud i naturen, bærer børnene selv deres rygsæk med fornødenheder, og de klarer selv tøjet, selvom vi selvfølgelig hjælper dem, hvis der er brug for det. Så ønsket om at gøre børnene selvhjulpne er det vigtigste argument. Noget andet er så, at hvis vi skal bruge meget tid på at snøre mange børns snørebånd, går der tid fra noget andet, som vi synes er vigtigere,« siger Søren Nielsen.