Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2011 Nr.: 09
Frokosten bliver skattefri
Lovforslag udpensler, hvordan og nærmest hvad pædagogerne skal spise uden at risikere skattesmæk.
Af: Niels Ole Qvist og Morten Nøhr Mortensen
Efter at Børn&Unge sidste år kunne afdække, at pædagogerne stod til skattesmæk, hvis de deltog i børnenes madordninger, er vejen nu atter banet til skattefri mad i børnehaverne. Det sker, efter at daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V) garanterede, at pædagogerne ville blive fritaget for skattepligt.
Det har nu resulteret i et lovforslag, som er fremsat af den nuværende skatteminister Peter Christensen (V). Et lovforslag, der skal have virkning fra og med indkomståret 2011.
Der er en række betingelser, som skal opfyldes, hvis pædagogerne vil være sikre på ikke at få et skattesmæk.
Hele omdrejningspunktet er det 'pædagogiske måltid', som i lovforslaget bliver betegnet som 'pædagogisk spisetræning'. Ifølge lovforslaget er det påkrævet, at måltidet er en del af pædagogernes arbejde. Det nævnes specifikt, at børn i vuggestuer og børnehaver har behov for den slags spisetræning.
Der er en betingelse mere. Pædagogerne skal spise sammen med børnene, i samme rum, omkring samme bord. Og ikke nok med det. Der skal også være kontakt med de personer, der spisetrænes med, står der i lovforslaget. Altså ikke noget med at tage måltidet med ind i personalerummet og spise i fred og ro.
Endelig bliver det klarlagt, at pædagogerne skal spise den samme mad, som børnene spiser, men man skal dog ikke fortvivle, hvis man er vegetar. SKAT har præciseret, at pædagoger, der dropper frikadellerne og kun spiser råkosten, ikke bliver gjort skattepligtige.
'Det afgørende er, at den mad, som servers for de personer, der spisetrænes med, også serveres for den ansatte', står der i lovforslaget.