Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2014 Nr.: 11
4,5 millioner kroner til kulturkuffert
En kulturkuffert skal bringe børn nærmere kunst og kultur. BUPL hilser den velkommen, men er bange for, at der ikke er ressourcer til at åbne den.
Af: Vibeke Bye Jensen
Kufferterne skal uddeles i belastede boligområder, daginstitu­tioner og skoler, og de pakkes i et samarbejde mellem Det Danske Filminstitut, Kulturstyrelsen og kommunerne. De skal indeholde bøger, film samt et lokalt kulturpas med tilbud om at deltage i kulturelle aktiviteter, skriver Ritzau.
Kufferterne er inspireret af projektet Bogstart, hvor bibliotekarer i en række kommuner fire gange, indtil barnet fylder tre år, rykker ud til udsatte familie med en bogpakke.
I BUPL mødes strategien med anerkendelse.
»Det kreative har stor betydning for børns udvikling, og derfor er det glædeligt, at der nu kommer fokus på, at man ikke kun skal lære ved at høre, men også ved at arbejde med sine hænder. Det har vi længe efterlyst,« siger faglig sekretær Allan Baumann.
Men i en tid med dårlige normeringer og krav om systematisk dokumentation af børnenes trivsel og læring er BUPL bekymret for, at det kan komme til at knibe med at gøre regeringens planer til virkelighed.
»Det er fint at få en kuffert, men hvis ikke der er ressourcer til at åbne den og vise, hvordan den kan bruges, så risikerer den at ende på kontoret eller nede i garderoben,« siger Allan Baumann.
Kulturministerens børnekulturplan koster 40 millioner kroner over de næste fire år. Oveni kommer penge, som kommunerne skal spæde til. Der vil blive oprettet ’kulturtjenester’ i kommunerne, som skal formidle kontakt mellem det lokale kulturliv, daginstitutioner og skoler. Ligesom der er penge til efteruddannelse af pædagoger om, hvordan de kan inddrage kunst og kultur i daginstitutionerne.
»Det ville være rigtig godt, hvis alle børn mødte kunst, fra de er helt små. At lytte til en historie eller bruge sine hænder til at male med sætter nogle følelser i gang. Det får børn til at reflektere og blive klogere, uanset deres evner, eller hvilket hjem de kommer fra,« siger Marianne Jelved.