Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2009 Nr.: 27
Hellere dialog end kostregler
SFO'erne har ikke så ofte en kostpolitik som daginstitutionerne. Men de har fokus på sundhed alligevel.
Af: Julie Ring-Hansen
De små børns sundhed er bedre sikret end de lidt større børns. Sådan kunne man konkludere, når man ser svarene i en ny BUPL-rundspørge om sundhed.
85 procent af pædagogerne på 0-6 års området siger, at deres institution har en kostpolitik. Det samme siger 'kun' 73 procent af SFO-pædagogerne.
Men det behøver ikke at være et tegn på, at SFO'erne ikke har fokus på sundhed, mener konsulent i BUPL Stig G. Lund.
"Generelt betyder mad meget i alles liv, så det er naturligt, at alle har holdninger til mad, og det ville også være meget naturligt, at alle SFO'erne havde en politik på området. Men det er vigtigere, at man diskuterer kost med børn og forældre end at have regler skrevet ned på papir," siger han og påpeger, at 73 procent er mange.
Stig G. Lund mener også, at forskellen kan forklares med, at en del vuggestuer tilbyder et dagligt måltid mad.
"Det gør man ikke i SFO'en, og derfor har man ikke det samme behov for diskussionen til daglig," siger han.
Når man ser på, hvor mange institutioner, der har en politik for krop og bevægelse, er rollerne byttet rundt. Kun 50 procent af pædagogerne på 0-6 års området siger, at de har en politik på området, mens 67 procent af SFO'erne har det.
Ifølge Stig G. Lund skal forklaringen findes i, at skolebørnene kommer i SFO'en efter en lang stillesiddende dag.
"En tidligere undersøgelse viser, at 70 procent af skolebørnene keder sig skolen, så når de kommer ned i SFO'en har de brug for at røre sig," siger han og peger samtidig på, at det politiske fokus også spiller en rolle.
"Politisk er der lagt op til, at de ældre børn skal have mere motion, mens der i børnehaven er lagt mere vægt på sprog. Det holder de professionelle sig for øje," siger Stig G. Lund.