Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2018 Nr.: 09 Børn&Unge som e-paper
Lær af os. Kunst lærer børn at udtrykke sig og undres
Børnehuset Horne ved Hirtshals er en af mange daginstitutioner, der gennem kulturprojektet KULT har gjort børns møde med kulturen til en integreret del af den daglige pædagogik og arbejdet med læreplanerne.
Af: Kurt Balle Jensen
Det ville vi
Vi ville med kulturoplevelser gøre det endnu mere spændende at arbejde med æstetiske læreprocesser i børnehøjde. Vi blev i juni 2017 sammen med alle øvrige medarbejdere i Hjørring Kommunes daginstitutioner inviteret til en pædagogisk dag, hvor temaet var æstetik, læring og pædagogik. Sammen med vores partnere på professionshøjskolen UC Nordjylland (UCN) lagde det fundamentet i vores overvejelser og i det konkrete arbejde med æstetiske læreprocesser. UCN præsenterede os for projekt KULT, og vi besluttede at deltage, fordi vi ville styrke børnenes møde med kunst og kultur.

Sådan gjorde vi
Vi tænkte i oplevelser, og vi benyttede Sommerfuglemodellen med inspirationsfasen, oplevelsesfasen og bearbejdningsfasen. Vi gjorde os en masse faglige overvejelser, når vi forberedte børnene på det, som de skulle opleve i for eksempel teatret. Vi satte stemning og gav impulser. Vi slukkede måske lyset, tændte stearinlys og spillede musik, alt efter hvad vi skulle opleve. I bearbejdningen af oplevelsen guidede vi børnene til at omsætte indtryk til udtryk ved at male, tegne, forme, rime, digte – og vi dramatisere det, vi havde oplevet.

Det lærte vi
Vi lærte, hvor vigtigt det er at give plads til alle fortællinger og oplevelser efter en kulturoplevelse. Vi får vidt forskellige indtryk, og de skal frem i lyset, så alle børn får deres personlige udtryk med i bearbejdningsfasen. Vi lærte, at vi som pædagoger skal lytte og være åbne i en kvalificeret proces, hvor kulturoplevelser ikke er ren underholdning. Vi lærte, at det gennem KULT-projektet blev enkelt og ligetil at samarbejde med kulturinstitutioner, fordi vi fik navn og ansigt på de personer, vi skal arbejde sammen med, når vi vil forberede, gennemføre og evaluere et projekt.

Om projektet
KULT er en del af Kulturministeriets strategier og skal give børn flere møder med kulturen. Der er etableret regionale netværk med kulturinstitutioner- og formidlere, daginstitutioner og professionshøjskoler. 37 dagtilbud i ni kommuner og flere end 850 børn har været en del af projektet. Kontakt Børnehuset Horne, hvis du vil vide mere: faglig leder Helle Hansen/pædagog Lone Bang på tlf. 7233 4770.