Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2005 Nr.: 24
Sigtet pædagog omtalt ved navn
Forældrene i en børnehave i Holbæk Kommune fik i et brev fra kommunen at vide, at en mandlig pædagog fra institutionen var sigtet for seksuelt overgreb mod et barn i institutionen. Kommunen valgte at oplyse mandens navn, og det er en overtrædelse af forvaltningsloven, mener BUPL
Af: Ida Bjørg Meldgaard
En mandlig pædagog fra en institution i Holbæk Kommune er sigtet og har været varetægtsfænglet for overgreb mod en seksårig pige fra institutionen. Mandens identitet er kendt for forældrene i institutionen, efter de modtog et brev fra kommunen underskrevet af fungerende borgmester Carsten Andersen
Westhoff, hvor mandens navn blev afsløret. Det er en klar overtrædelse af forvaltningsloven, mener BUPL's advokat Michael Berner.
Fungerende borgmester Carsten Andersen Westhoff forklarer beslutningen med, at det var hensynet til forældre og medarbejdere i institutionen, der vejede tungest.
"I en kommune som Holbæk med 35.000 indbyggere vil det alligevel komme frem, hvem det drejer sig om," siger han.
Den fungerende borgmester har tidligere forklaret til Holbæk Amts Venstreblad, at navnet blev offentliggjort for at fjerne mistanken fra andre mandlige pædagoger i kommunen.
Men de argumenter holder ikke, mener Michael Berner.
"De øvrige mandlige pædagoger i Holbæk Kommune har jo ikke været varetægtsfængslet, så det argumentet kan han ikke bruge. Og hvis det viser sig, at den sigtede er uskyldig, så står vi i en situation, hvor han skal tilbage til arbejdspladsen, og det er mildest talt besværliggjort af, at hele forældrekredsen kender til sagen. Det er meget lidt hensynsfuldt," siger han.

Færdig som pædagog. Michael Berner påpeger, at der de seneste ti år kun har været en enkelt domsfældelse af en pædagog, og at alle andre lignende sager er endt med, at pædagogen blev renset. Trods en frifindelse kan det være meget svært at fortsætte som pædagog efter en sigtelse, især hvis offentligheden har kendskab til sagen. Børn&Unge har for nyligt skrevet om en mandlig pædagog, som blev grundløst sigtet for pædofili, men hurtigt blev kendt skyldig af beboerne i området (Børn&Unge nr. 21).
"Hvis kommunen ikke havde offentliggjort navnet, kunne det have haft en disciplinerende effekt på borgerne og lagt en dæmper på landsbysladderen," siger Michael Berner om den aktuelle sag.
Til det svarer fungerende borgmester Carsten Andersen Westhoff:
"Det er så hans holdning, og vi har valgt at have en anden holdning."
Han mener ikke, at kommunen burde have gået foran med et godt eksempel og tilbageholdt den sigtedes navn og svarer på BUPL's kritik:
"De har selvfølgelig også en holdning til tingene, og derfor tager vi også et møde med BUPL."
Også politiet i Holbæk har, efter BUPL's mening, opført sig uhensigtsmæssigt. Pressen fik oplyst alder, køn og navnet på den institution, hvor den sigtede arbejdede. Kriminalinspektør Per Heide Sørensen forklarer, at det var et bevidst valg at udlevere oplysningerne.
"I den her konkrete situation vurderede vi, at hvis man bare sagde, det var en mandlig pædagog i Holbæk Kommune, så ville journalisterne have ringet til samtlige daginstitutioner. Og da kommunen havde valgt at meddele personalet, at han var blevet anholdt, så valgte vi at sige, hvad det var for en daginstitution," siger han.
Per Heide Sørensen understreger, at han ikke opgav mandens præcise alder, men erkender, at han er let at identificere.
"Jeg sagde omkring 50 år. Men det er da klart, at i en daginstitution er der ikke ret mange mandlige pædagoger."
Netop derfor fastholder advokat Michael Berner, at politiet burde have handlet anderledes.
"Manden er jo fuldstændig identificerbar, og det synes vi er meget kritisabelt."
Den sigtede pædagog sidder indtil videre varetægtsfængslet til 1. august. Foreløbig lægger BUPL op til dialog med Holbæk Kommune.
Børn&Unge har forgæves forsøgt at få en kommentar fra en ekspert om, hvorvidt der er sket en reel overtrædelse af forvaltningsloven. Det lykkedes desværre ikke her i sommerferieperioden.