Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2011 Nr.: 03
Børnehave i krig mod hundelort
En dag fik en børnehave i Grindsted nok af ubetænksomme hundeejere og bevæbnede sig med både skovle, poser og godt humør.
Af: Kurt Balle Jensen
En ganske almindelig formiddag i den sydvestjyske by Grindsted kom en flok børn vandrende med beslutsomme blikke.
De var soldater i en krig mod hundelorte, klædt i flyverdragter og bevæbnet med plastikskovle i alle farver. De skulle ud og rydde op efter mennesket og deres firbenede venner, og en halv time senere var sejren hjemme: 8,4 kilo hundelort var samlet i poser, og Sydtoften var renset for hundenes efterladenskaber.
"Egentlig håber vi, at de voksne skammer sig og tænker sig om fremover. Tænk, at børn skal ud og rydde op efter dem," siger pædagogisk leder og souschef i Børnehaven Søstjernen Ida Andersen.
For knap halvandet år siden blev de to børnehaver Sønderbo og Sydstjernen slået sammen til én børnehave, Søstjernen. Basen er Sydtoften 4, men begge adresser bruges fortsat, og derfor skal børnegrupperne på skift gå de 400 meter til Sydtoften 164 for at tilbringe dagen der.
Det regner børnene ikke for noget, for det er en fin gåtur med madkasserne i trækvognen.
Men der ét problem: Hundelorte. Masser af hundelorte, som børnene ikke kan undgå at træde i, når de går tur.
"Vi kan bruge en hel del tid på at skrabe børnenes støvler og trækvognens hjul fri for hundelort. Forleden blev vi simpelthen trætte af det og besluttede at gå i aktion," fortæller Ida Andersen.
Den var børnene med på, for det havde frosset om natten, så hundelortene havde en konsistens, som gjorde de små og store brune mål for operationen nogenlunde tilgængelige.
Børnene rykkede ud med skovle, og deres falkeblikke spottede lynhurtigt de steder, hvor resultatet af naboers trængende hunde lå og tronede.
"Børnene var noget forargede. 'Man skal da tage en pose med', sagde de, men alle havde det skægt med opgaven, og nu håber vi så, at det hjælper," siger Ida Andersen.
Selvfølgelig sørgede institutionen for, at den lokale avis, Jydske Vestkysten, rykkede ud med fotograf, sådan at børnenes krig mod hundelort blev foreviget i avisen.
For selvom det var sjovt at løse opgaven i fællesskab, var der også alvor i initiativet. Det tager både tid og energi at skulle fjerne lort fra støvler og hjul, og det er en ulækker og særdeles irriterende forstyrrelse i hverdagen.
"Vi har da også fået en hel del tilbagemeldinger på vores aktion. Folk synes, det er godt gået," smiler Ida Andersen, generalen i krigen mod hundelort.