Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2012 Nr.: 13
Guide: Ræs med solcellebil
I Endrup Klub går de op i børnerekorder. I år er rekorderne grønne, selvom projektet bliver mere grønt end rekord.
Af: Steffen Hagemann
Den lille trehjulede legobil er så afgjort dagens hurtigste bil, faktisk er den dobbelt så hurtig som den næsthurtigste. De to solceller, der udgør taget, driver bilen frem med 2,2 kilometer i timen. Men det burde være nok til at skyde bilen direkte ind i Børnenes Rekordbog.
Det er i hvert fald håbet i Endrup Klub ved Fredensborg. Klubben har de seneste seks år haft en årlig temauge, hvor børnene har forsøgt at kæmpe sig til en placering i Børnenes Rekordbog. Tidligere rekordforsøg har blandt andet bestået i at se, hvor mange børn der kan stå på en Europa-palle (23), hvor mange fyrfadslys man kan tænde med en tændstik (10), og hvor mange popcorn man kan spise på et minut (14 gram).

Grøn inspiration. I år skulle der ny inspiration til, så daglig leder Mikael Sandberg fik øje på den grønne tænketank Concito, der gennem Ungdomsringen udbød et grønt forløb til ungdomsklubber. Han kontaktede Concito, som var med på idéen om at lave noget i en fritidsklub.
»Vi havde en idé om at lave et grønt afsnit i rekordbogen. Det får vi ikke rekorder nok til. Der er nok gået mere grøn end rekord i den,« siger Mikael Sandberg.
Selvom rekorderne mangler, er der en suveræn stemning i klubben, fortæller han. Også selvom det ikke er lykkedes at riste rugbrød ved hjælp af solens stråler eller poppe popcorn i pizzabakker – de er foret med sort papir og har folie i låget, men det hjælper lige fedt, når solen ikke skinner .
To musikere har hjulpet børnene med at samle alle mulige mærkelige ting, der er blevet brugt til genbrugs­musikinstrumenter. Der er samlet krydderurter, bagt brød og kærnet smør (på tid, selvfølgelig), så nu ser Mikael Sandberg frem til festmiddagen. Her bliver serveret hjemmelavet æggekage med brød bagt i hjemmelavet lerovn, hjemmekærnet smør og nye kartofler.
»En af medarbejderne har skaffet en paellapande med en diameter på over en meter. Så vi skulle gerne sætte en rekord med den største æggekage,« siger Mikael Sandberg.
Drømmen om rekorder vil ikke helt slippe.

Se hvordan du gør i Børn&Unge nr. 13 - side 34.
http://www.bupl.dk/iwfile/BALG-8WZAR2/$file/bornogunge_ALLESIDER_132012.pdf