Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2005 Nr.: 04
Der står en pædagog bag; Stresser af med papir
Birthe Mikkelsen er leder af Lions Vuggestue i Randers. Men hvis hun en dag bliver træt af arbejdet som pædagog, har hun sikret sig beskæftigelse i sin egen kreative papirbutik "Prikken"
Af: Vibeke Bye Jensen
Hun skulle aldrig arbejde i en vuggestue, og hun skulle heller aldrig være leder. Det var Birthe Mikkelsen overbevist om, da hun blev opfordret til at blive leder i Lions Vuggestue i Randers. Det er 12 år siden, og hun er mere glad for at arbejde i vuggestue, end hun havde drømt om. Men jobbet som leder er blevet hårdere med tiden med alle de nye krav, som hele tiden vælter ind over daginstitutionerne.
"Efterhånden som jeg har kunnet se udviklingen i faget, kom jeg til at tænke på, at det kunne da godt være, at jeg ikke kunne blive ved med at klare det, når jeg blev 60 eller deromkring. Og så tænkte jeg, at det var nu, at jeg skulle realisere min drøm," siger hun.
Og drømmen er den kreative papirbutik "Prikken", som ligger i hjertet af Randers.
Fascinationen af papir er kommet via veninden Karen Marie Fabricius, der har et engrosfirma med papirklip i Gråsten. Hun havde ofte opfordret Birthe Mikkelsen til at lave en butik, og i september 2000 åbnede hun sin første butik. Senere kommer en hjemmeside og netsalg til, så også andre end randrusianerne kan få glæde af hendes kreative hjælp, når der skal laves indbydelser, bordkort, lyskranse, sangskjulere eller andet bordpynt til festen.

Papir i tonsvis. Butikken hedder "Prikken", fordi Birthe Mikkelsen mener, at det, hun sælger, er det, der sætter prikken over i'et til en smuk borddækning eller en fantasifuld boligindretning. Og den er proppet til bristepunktet med alt det, man kan drømme om i papir: Tusindvis af smådele og materialer så man selv kan fremstille sine egne indbydelser, bordkort, æsker, decoupage - udklippet papir, billeder eller servietter, der limes på kort, æsker eller andet - foldede papirlampeskærme og lykønskningskort. Man kan også købe papir i helark - vist nok Danmarks største udvalg, håndlavet italiensk papir, kalligrafipenne, karton i alle farver, smådele til fremstilling af kranse, gamle klippeark med påklædningsdukker og dukkehuse til at klippe ud og samle, bånd, gamle glansbilleder, særligt papir til printeren og kurverter, der passer til. Og selvfølgelig færdiglavede kort, hvis man ikke selv vil i gang med papir, saks og lim.
Birthe Mikkelsen har sans for at sætte tingene sammen i farver og temaer, og der er opsætninger af diverse bordpynt til alle slags fester og i alle regnbuens farver. Og der føres også servietter og lys, så man kan få det hele til at passe sammen i de ønskede farver. Indtil nu har hun et par weekender om året holdt messer om bordpyntning i lokaler ude i byen, men det er en både tids- og ressourcekrævende opgave, som hun gerne vil have flyttet ind i butikken.
Desuden afholder Birthe Mikkelsen kurser i forskellige papirteknikker: Foldning af lampeskærme, decoupage, kreativ med ståltråd - man laver kranse og ranker, fantasifulde kort og kalligrafiskrift.
"Der er så mange muligheder for at sætte sit personlige præg på kort og indbydelser, og jeg ved, at det kan være svært at overskue, hvad man kan, når der er så mange ting at vælge imellem. Men så er det jo mit job at vise kunderne, hvordan det kan anvendes, og det er virkelig sjovt at hjælpe, så folk får lige det, de har tænkt sig," siger hun.
Birthe Mikkelsen er mest optaget af papirteknikken decoupage, som hun selv underviser i. På to timer får kunderne præsenteret både den almindelig decoupage - som dronningen også laver - og i servietteknik og krakelering.
"Folk siger ofte, at de ikke er kreative, men det bliver de, når de lige får teknikkerne vist og sidder og leger med materialerne. Og så inspirerer de jo også hinanden," siger hun.

Ren afslapning. Birthe Mikkelsen, der er 49 år, er uddannet fra seminariet i Viborg i 1978. Hun bliver ofte spurgt, om det ikke er stressende at have et fuldtidsjob som leder samtidig med, at hun har butikken. Men for Birthe Mikkelsen er det lige modsat. Hun slapper af med at betjene de mange kunder, og når hun er i butikken, glemmer hun alt om vuggestuen og omvendt. Når hun er i vuggestuen, er Estrid Broly ansat til at passe butikken. Men så snart Birthe Mikkelsen har fri fra lederjobbet, går turen til "Prikken".
"Jeg tror faktisk, at "Prikken" afstresser mig, for når jeg er her og kan være kreativ, så slapper jeg af, også i forhold til det stress, der kan være i mit lederjob. Jeg glemmer alt om vuggestuen, når jeg er her og alt om butikken, når jeg er i vuggestuen. Det var jo ikke noget, jeg kunne vide på forhånd, men jeg har fundet ud af, at jeg er god til at være, hvor jeg er, og det gør, at jeg ikke bliver stresset. Så de to ting virker ikke forstyrrende på hinanden, de supplerer hinanden godt for mig. Når jeg står med en kunde her, der skal holde en fest, bliver jeg fuldkommen opslugt af deres fest og de farver, de vil have, og de ting, de vil lave, og så glemmer jeg alt andet," siger hun.
Indtil videre har Birthe Mikkelsen haft brug for sin løn som leder, for "Prikken" har ikke kunnet give løn til hende.

Prikken ligger på Nyvangsvej 86 i Randers. Se også www.prikken.net