Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2013 Nr.: 22
TEMA. 2013 TUR/RETUR: Erik fik job og er glad igen
Erik Kirk blev mistænkt for overgreb og suspenderet. Nu glæder han sig over, at han har fået et vikariat, men han arbejder ikke med børn længere.
Af: Steffen Hagemann
Endelig går det den rigtige vej for pædagog Erik Kirk. Han har nemlig fået ­arbejde, ganske vist kun et tre ­måneders vikariat, der udløber til nytår, men han er kommet i gang igen, og han arbejder med voksne handicappede, som han også tidligere har gjort.
»Det er befriende at arbejde. Det er faktisk meget rart, for man bliver bekræftet i, at man er en god pædagog,« siger Erik Kirk.
I temaet ’Mareridtet’ i nr. 1/2013 kunne Børn&Unge fortælle, hvordan pædagoger landet over har udarbejdet retningslinjer, der skal beskytte børnene mod pædofili og pædagogerne mod pædofilianklager. 56 procent af institutionerne har den type retningslinjer, viste en undersøgelse, men i endnu flere institutioner har personalet problematikken i baghovedet, selvom de ikke laver konkrete retningslinjer.
Men de tanker lå slet ikke i baghovedet på Erik Kirk, der i 2012 arbejdede i en børnehave i Aarhus. Han gik med to drenge ned i et mørkt depotrum med legesager, der skulle ryddes op i. Erik slukkede lyset og sagde lyde som et spøgelse for at lave lidt sjov med drengene,.
Den ene af drengene fortæller senere sine forældre, at Erik skulle have blottet sin tisse­mand for drengene nede i depotrummet. Erik Kirk bliver sigtet af Aarhus Politi, som dog hurtigt dropper alle sigtelser.

Slut med børn. Således renset, men alligevel stemplet, mister Erik Kirk sit arbejde i børnehaven, og han har gået arbejdsløs, indtil han fik sit nuværende vikariat. Og det bliver nok inden for det socialpædagogiske område, han skal finde arbejde. Tidligere har han betragtet det som en mulighed at komme til at arbejde med børn og unge igen. Men det gør han ikke længere.
»Jeg kommer ikke tilbage til en børnehave igen nogensinde. Det vil være for besværligt,« siger han.
Vikariatet har til gengæld betydet, at han har sat den pædagogiske diplomuddannelse, han ellers var ved at tage, på standby. Han mangler kun den afsluttende opgave, men den vil han først tage fat på, hvis det ikke lykkes ham at finde et andet arbejde i det nye år.

Holder foredrag. Hvor arbejdsmarkedet ikke har stået i kø efter Erik Kirk, har der til gengæld været bud efter ham fra andet hold. Han er begyndt at holde foredrag for pædagogstuderende om, hvordan det er at blive anklaget for overgreb.
»De studerende spørger meget til, hvordan det har været rent psykisk, og hvordan jeg har overlevet, er kommet ovenpå,« fortæller Erik Kirk, der blandt andet har været i Aarhus, Silkeborg og Købehavn for at holde fortælle om sine oplevelser.
»Foredragene hjælper mig også med at få oplevelsen italesat og sat i perspektiv,« tilføjer han.
Erik Kirk har mødt omkring 10 andre mænd, der har prøvet at være anklaget for overgreb.
»Så jeg har også fået nogle af dem, som ikke har haft nogen at snakke med tidligere, til at snakke,« siger han.