Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2011 Nr.: 13
Pædagoger vrede på Kjær
Socialministerens udtalelser om hippiepædagoger møder massiv kritik på nettet. Ministeren skal stoppe besparelserne og tale ordentligt, lyder det fra både pædagoger og forældre.
Af: Signe Strandby Nielsen
Efter at socialminister Benedikte Kiær (K) i sidste uge kritiserede landets pædagoger for at praktisere 'dybt forældet pædagogik fra hippietiden', har mange vrede pædagoger sat sig ved tasterne for at give ministeren svar på tiltale.
På nettet lader forældre og pædagoger fra hele landet deres frustrationer over ministerens holdning få frit løb.
Mange debattører fremhæver, at ministeren burde gøre noget ved besparelserne på dagtilbudsområdet i stedet for at kritisere pædagogernes arbejde. Katharina Birk skriver på politiken.dk:
"Massive nedskæringer over de sidste 10 år til trods foregår der imponerende nok et super godt og stærkt fagligt arbejde i mange institutioner. Dejlige projekter til stor inspiration for børnene. Men der skal altid også være rum til fri leg i løbet af dagen - det er også udviklende selv at skabe en leg. Jeg ønsker mig ikke institutioner med skema som i USA og UK."

Mail til ministeren. På bupl.dk, som opfordrer pædagogerne til at komme med deres mening, skriver Rikke B. Troelsen, at hun har sendt en mail til ministeren, hvor hun blandt andet skriver:
"Jeg føler mig virkelig trådt på ... Jeg er selv pædagog og har beskæftiget mig med børn i børnehave og SFO. Ingen af de steder, jeg har arbejdet, har praktiseret 'hippiepædagogik'. Tværtimod er temauger en stor del af dagligdagen, hvor ungerne kan fordybe sig i forskellige temaer. Men den frie leg er absolut også vigtig for børns udvikling. Den frie leg er med til at styrke fantasien og børnenes sociale relationer. Det har intet med hippiepædagogik at gøre. Tværtimod."
Flere pædagoger kritiserer socialministeren for ikke at kende virkeligheden ude i institutionerne. Formanden for BUPL Bornholm, Tomas Schilling Nielsen, inviterer ligesom mange andre Benedikte Kiær på besøg, så hun kan få et indblik i den pædagogiske hverdag.
"Så hvis ministeren kan finde tid i kalenderen, er hun velkommen til Bornholm, hvor pædagogstanden er klar til at gribe bolden og tilbagevise påstandene snarest muligt. Vi er nemlig stolte af det arbejde, vi udfører til gavn for børnene, familier og det danske samfund," siger Tomas Schilling Nielsen til TV2/Bornholm.

Børn elsker 'hippiepædagoger'. Selvom både pædagoger og forældre er vrede, er der også nogle, som tyer til humoren i deres svar til ministeren. På Børn&Unges Facebook-debat skriver Stine Bolther Larsen for eksempel:
"Dagens ord 'hippiepædagog' = én, børnene elsker, men de voksne ikke forstår."
I flere debatoplæg angriber skribenterne ministerens hårde tone, som efter deres mening er med til at skabe skyttegrave frem for konstruktiv debat. På dr.dk skriver Troels Torp Øhlenschlæger:
"Ministre skal ikke kritisere offentligt ansattes faglighed offentligt og fremture med egen politisering - selvom forskning måtte pege på problemer, og pressen tager det op. Det er simpelthen uklædeligt og meget forkert. Ministre burde underskrive en 'håndfæstning', hvor det fremgår, at de ikke må optræde illoyalt over for kolleger - høj som lav."