Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2012 Nr.: 22
OK 13: Pædagoger tvinges på deltid
6 ud af 10 pædagoger arbejder ikke på fuld tid. Nogle har selv valgt det, men andre er blevet tvunget til deltidsarbejde. BUPL kræver, at pædagoger får ret til fuldtidsarbejde.
Af: Steffen Hagemann
De fleste pædagoger arbejder ikke 37 timer om ugen. 6 ud af 10 pædagoger har nedsat arbejdstid.
Det viser en kortlægning af fuldtidsarbejde på dag- og døgninstitutionsområdet, som Deloitte har lavet. Kortlægningen er bestilt som en udløber af overenskomsten i 2008, hvor parterne blev enige om at fremme fuldtidsstillinger blandt pædagoger.
Årsagerne til deltidsarbejde er mange. Dels er der en deltidskultur i daginstitutionerne, som for eksempel ikke findes blandt socialpædagogerne, hvor to tredjedele har fuldtidsstillinger. Dels er der i daginstitutioner en tendens til at dække spidsbelastningen midt på dagen med mange deltidsansatte. Samtidig har pædagoger på daginstitutioner ofte valgt at gå ned i tid, når besparelserne har ramt institutionerne fremfor at fyre en kollega.
Det udbredte deltidsarbejde blandt pædagoger er ikke ønskværdigt, påpeger BUPL’s formand, Henning Pedersen.
»Det er et problem for den enkelte pædagog, hvis man ikke selv ønsker at være på deltid. Det er der en del pædagoger, som ikke ønsker, og som bliver tvunget ned i tid. Det har betydning for deres indtægtsgrundlag,« siger Henning Pedersen.
»Det kan blive svært at rekruttere pædagoger, hvis man kun kan få 20-25-30 timers arbejde om ugen. For mange vil gerne arbejde mere, hvis de kunne,« siger han.
Derfor har BUPL rejst det som et krav ved overenskomstforhandlingerne, at pædagoger skal have ret til fuldtidsarbejde. Det har dog fået en lunken modtagelse af arbejdsgiverne, Kommunernes Landsforening.
»Vi er ikke begejstrede for at give ret til fuld tid, for det kan gå ud over effektiviteten. Det er jo ikke sikkert, det kan gå op med arbejdstilrettelæggelsen. Det må man løse lokalt,« siger kommunernes chefforhandler Michael Ziegler.