Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2015 Nr.: 03 Børn&Unge som e-paper
TEMA: DYBDE, INSPIRATION OG INFORMATION. Fast del af hverdagen. Mere stilhed end yoga
Yoga er fast på programmet i vuggestuen. Børnene elsker det. Nu vil pædagogerne skabe yderligere ro med en stillezone.
Af: Steffen Hagemann
Yoga har stået på programmet i Dosseringens Vuggestue på Nørrebro i København, siden de i 2013 søgte BUPL’s forskningsfond om støtte til et udviklingsprojekt, der skulle introducere de små børn for yoga.
I begyndelsen var der yoga hver dag for børnene på to af vuggestuens syv stuer. Pædagogerne krydsede af på skemaer, hvordan yogatimen var gået i forbindelse med udviklingsprojektet.
Nu kører det ikke så stift, men yoga er blevet en del af hverdagen, for børnene har stor glæde af det, fortæller Jeanette Thillerup, afdelingsleder i vuggestuen,
»Børnene mærker sig selv, bliver mere hele. De får kanaliseret energi ud på en god måde. De bliver også mere afdæmpede og rolige. De store drenge er helt rolige, når de går ned ad trapperne bagefter. Før løb de ned,« siger hun.
Vuggestuen har lavet sit eget yogakoncept med støtte fra en yogalærer.
»Den pædagogiske del er vigtig i børneyoga. Det er vores arbejde at få legen ind i yogaen. Vi leger, at vi er store elefanter, eller nu skal vi være hund. Så synes børnene, det er sjovt,« siger Jeanette Thillerup.

En stillezone. De syv stuer i vuggestuen har 13 børn hver. I gennemsnit laver fire stuer yoga nu.
»Det skal være en naturlig ting at lave yoga med børn, lige så naturligt som at gå på legepladsen. Det har været vores mål, men det kan man ikke lige. Yoga er ikke bare noget, man gør. Du skal være motiveret for det, og du skal synes, det er fedt,« siger Jeanette Thillerup og tilføjer, at alle pædagoger naturligvis ikke er lige begejstrede for yoga.
Yogaen har fået personalet til at reflektere over, hvordan man kan skabe mere ro for børnene. Det har inspireret vuggestuen til at lave en stillezone: Et lille rum med en smuk udsigt over Peblinge Sø er nu blevet lavet om til en lounge med puder.
»Der må kun være fire børn og en voksen derinde ad gangen. Man lukker døren. Så er der ro, og man kan læse med børnene og kigge ud over søen,« siger Jeanette Thillerup.