Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2017 Nr.: 08 Børn&Unge som e-paper
PBU presser Walmart: Vi kæmper imod børnearbejde
Danske pædagogers pensionsopsparing bliver blandt andet investeret i supermarkedskæden Walmart, der har haft flere dårlige sager på halsen. PBU slår fast, at man som kritisk invenstor er med til at trække virksomheden i en socialt ansvarlig retning
Af: Mikkel Prytz
Medarbejdere, der skal graviditetstestes ved ansættelse eller ikke må organisere sig. Underleverandører, der har benyttet sig af børnearbejde. Der klæber flere uheldige sager til den amerikanske supermarkedskæde Walmart, som danske pædagoger investerer i via deres pensionsopsparing.
Det kunne Jyllands-Postens abonnenter for nyligt læse, efter at avisen havde gennemgået Pædagogernes Pensions (PBU) investeringer. Men danske pædagoger behøver ikke at være bange for, om deres pensionsindbetalinger bliver investeret i eksempelvis børnearbejde, forsikrer udviklingsdirektør Jan Kæraa Rasmussen.
»Vi er imod børnearbejde, og vi har ikke medvirket til at investere i børnearbejde. Tværtimod har vi, via den måde vi har været investor på, været med til at forhindre og forebygge, at der finder børnearbejde sted i Walmarts underleverandørkæde,« siger han.

Aktiv og kritisk. Ifølge Jan Kæraa Rasmussen har PBU sammen med andre ’aktive og kritiske investorer’ været med til at indføre betingelser for, hvordan man kan være underleverandør til Walmart. Et af kravene er, at man netop ikke benytter sig af børnearbejdere.
»I forhold til, at Walmart er en af verdens største butikskæder, er børnearbejde hos underleverandører ikke en stor udfordring. Virksomheden håndterer udfordringen rimeligt med den leverandørpolitik, der er nu,« siger Jan Kæraa Rasmussen.
»Hvad angår arbejdstagerrettigheder, er der sket forbedringer hos Walmart, men vi er ikke i mål. Butikskæden har udfordringer med at anerkende fagforeninger og kollektive overenskomstforhandlinger,« tilføjer han.
»Men vi kan se, at Walmart er begyndt at indgå lokale aftaler med fagforeninger rundtomkring i verden. I flere delstater i USA er lønniveauet steget på det sidste, og virksomheden er begyndt at etablere efteruddannelse for sine ansatte,« fortsætter udviklingsdirektøren, der mener, at kritikken i medierne sammen med investorernes pres har været med til at påvirke Walmart i denne retning.
»Det vigtige for os er, at vi opnår resultater. Vi er ikke i mål, vi bliver ved med at presse dem, og vi er ikke tandløse. Hvis vi ingen ørenlyd får hos Walmart, så er vi parate til at sælge vores aktier. Men det skal være sidste løsning. Vi vil altid foretrække at forbedre tingene fremfor bare at lade stå til,« fastslår Jan Kæraa Rasmussen.