Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2009 Nr.: 30
Kommunalvalg 2009: Pædagogisk viden giver respekt
Som eneste socialdemokrat i Børne- og Skoleudvalget i Tønder Kommune er Kim Printz Ringbæk i mindretal. Men hans faglige viden som pædagog betyder, at de andre politikere lytter, når han taler.
Af: Mikkel Kamp
Kim Printz Ringbæk er støttepædagog, socialdemokrat og medlem af kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune. Som eneste socialdemokrat er han medlem af Børne- og Skoleudvalget, hvor han sidder sammen med tre medlemmer af Venstre og en kristendemokrat. Selvom han politisk er i klart mindretal, har han noget at skulle have sagt. Det skyldes blandt andet hans faglige baggrund som pædagog.
"Der er respekt om mig, fordi jeg har den faglige viden. De andre lytter til, hvad jeg har at sige, selvom jeg er den eneste socialdemokrat i udvalget," siger han.
Kim Printz Ringbæk har været medlem af Socialdemokraterne i 10 år.
"Dengang havde Venstre absolut flertal. Deres menneskesyn ligger langt fra mit eget, så jeg tænkte, at hvis jeg skulle gøre noget, måtte jeg selv melde mig ind i et parti," fortæller han og tilføjer, at Venstre stadig dominerer det politiske billede i kommunen.
Det lykkedes dog først den 49-årige pædagog at komme ind i kommunalbestyrelsen ved valget for fire år siden.
Selvom han var ny, blev han medlem af Børne- og Skoleudvalget med det samme.
"Vi er otte socialdemokrater ud af 31 medlemmer af byrådet. Da vi lavede konstitueringsaftalen, var ingen af de mere garvede socialdemokrater interesserede i det udvalg. Og da jeg interesserer mig mest for børneområdet og har mest at byde på der, ville jeg gerne være med," siger han.

Øretævernes holdeplads. De seneste fire år har Kim Printz Ringbæk blandt andet været med til at indføre en ny skolestruktur i dele af kommunen og udvikle en overordnet børnepolitik.
Det er ikke sket uden debat.
"Det er øretævernes holdeplads. Børnetallet i kommunen falder med 20 procent inden for få år, og det vil påvirke skolestrukturen. Vi diskuterer, hvor små enheder vi kan bevare. Samtidig har vi lukket daginstitutioner, fordi der ikke er børn nok. Det bliver diskuteret heftigt i lokalområdet," siger han.
Kim Printz Ringbæk arbejder i nabokommunen Vejen. Selvom det er mere eller mindre tilfældigt, at han ikke arbejder i kommunen, hvor han er opstillet, er han i dag glad for, at det er blevet sådan.
"Hvis jeg arbejdede i Tønder, ville man altid kunne hævde, at andre institutioner blev forfordelt i forhold til den, jeg selv arbejder i," siger han og tilføjer, at han sidder i skolebestyrelsen på skolen, hvor det yngste af hans tre børn går.
"Nogle mener, at det gør mig inhabil i visse sager, at jeg både sidder i kommunalbestyrelsen og skolebestyrelsen. Det mener jeg ikke. Tværtimod er det godt som politiker at være ude, hvor det gør ondt og mærke virkeligheden. Jeg kunne aldrig være levebrødspolitiker," siger han.

Brænder for børn. Der bliver ind imellem talt om politik i institutionen, hvor Kim Printz Ringbæk arbejder, men han begynder sjældent selv en samtale om det.
"Hvis jeg bliver spurgt, så svarer jeg, men jeg forsøger at nedtone det. Jeg kan jo ikke propagandere for noget, når jeg er på arbejde. Det ville være uprofessionelt. Jeg siger ikke til forældrene, at det er vigtigt at stemme den 17. november," fortæller han.
I andre sammenhænge fortæller han dog gerne om sine politiske mærkesager, som er præget af, at han arbejder med børn.
"Selvfølgelig er der andre emner, jeg går op i. Vi skal for eksempel sørge for, at der er gode forhold for de ældre, men det er helt klart børneområdet, jeg brænder for. Jeg vil være med til at udvikle skolestrukturen, hvor vi blandt andet skal satse på faglig udvikling og fleksibel holddannelse," siger han.
På daginstitutionerne vil Kim Printz Ringbæk opkvalificere det specialpædagogiske område.
"Jeg vil samle det, så vi kan flytte børn med støttebehov til enheder med en vis volumen, hvor man bedre kan løfte den store opgave. Mit håb er, at vi i højere grad kan klare det selv inden for kommunen i stedet for, at vi er nødt til at købe os til ydelser fra forskellige udbydere," siger lokalpolitikeren.
Samtidig vil han arbejde for, at institutionerne i Tønder Kommune får en fælles bus.
"Tønder er den fjerde største kommune i landet. Institutioner, der har en bus nu, har ikke penge til at beholde den længere. Derfor ville det være godt, hvis institutionerne fik en fælles bus, som kunne transportere dem rundt og se kulturelle ting og seværdigheder i kommunen," siger Kim Printz Ringbæk, der ikke tør give et skråsikkert bud på, om han bliver genvalgt.
"Jeg har en forhåbning om at blive genvalgt, men man kan aldrig vide i politik. Det kan godt være, at ændringen i skolestrukturen, som jeg har været med til at gennemføre, er upopulær hos nogle," siger han.

Kim Printz Ringbæk
• 49 år.
• Stiller op for Socialdemokraterne i Tønder
Kommune.
• Er gift og har tre børn.
• Uddannet pædagog på seminariet i Aabenraa.
• Har arbejdet som støttepædagog i 15 år.
• Medlem af Socialdemokraterne i 10 år.
• Medlem af Kommunalbestyrelsen i Tønder
Kommune de seneste fire år.