Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2008 Nr.: 43
Kogebogskonkurrence: Børn er i gode hænder
Børnene i de danske børnehaver er generelt i gode hænder, når det gælder maden. De får varieret og sund mad, vurderer kokken Katrine Klinken ud fra de kogebøger, der er sendt ind til Børn&Unges kogebogskonkurrence.
Af Vibeke Bye Jensen, vbj@bupl.dk / Foto: Jeppe Carlsen og Colourbox
Af: Vibeke Bye Jensen
De mange kogebøger, som er indsendt i forbindelse med Børn&Unges kogebogskonkurrence, giver et godt billede af, hvilken mad der bliver lavet rundt omkring i institutionerne. Det mener kokken Katrine Klinken, som er dommer i konkurrencen.
"Kogebøgerne viser, hvilken mad man har brug for en opskrift til. De giver ikke nødvendigvis et billede af, hvad der bliver spist i institutionerne. Der er for eksempel ikke mange opskrifter på pålæg, sandwich eller havregrød, fordi det ved man, hvordan man laver," siger hun.
Katrine Klinken mener, at opskrifterne viser, at børn i daginstitutioner får varieret mad.
"Det ser ud, som om børnene er i gode hænder. Alle bøger har næsten den samme slags retter repræsenteret. Der skal være en grøntsagssuppe, nogle boller og en kage, mad med fisk og med hakket oksekød, og så bliver der fokuseret meget på grøntsager. Det er kun de kogebøger, hvor der er en del etniske opskrifter, der stikker lidt ud. Her kan man se, at maden måske bliver brugt som et integrationselement," siger hun.

Afslappet holdning til mad. Det er i det hele taget typisk for mange kogebøger, at de er vokset ud af et pædagogisk projekt, som man har haft i en periode.
"Et projekt med fokus på sund mad kan være starten til en forandring af maden eller af kostvaner, hvis det er det, man har brug for," siger Katrine Klinken.
De indsendte kogebøger er hverken vilde eller ekstreme, hvilket glæder Katrine Klinken.
"Der er ingen firkantede kogebøger med mange forbud eller ekstremt 'hellige' holdninger til mad. Det virker, som om man har en fornuftig og afslappet holdning til mad," siger hun.
Det overrasker hende heller ikke, at der er flere kogebøger med bålmad.
"Jeg tror, at mange synes, at det er en sjov måde at være sammen med børnene på. Men når man laver en kogebog kun med bålmad, må det være, fordi man har en god bålplads, opholder sig meget udenfor og laver meget mad på bål. Eller også er det, fordi man vil sikre sig, at alle medarbejdere til enhver tid vil kunne sætte gang i noget mad på bålet, og så letter det processen, at det er skrevet ned, hvordan man gør," siger Katrine Klinken.


Fantasi og inspiration
Der er masser af inspiration og fantasi at hente i de 36 kogebøger, som pædagoger over hele landet har sendt ind til Børn&Unges store kogebogskonkurrence. Vi har plukket en håndfuld, som er redaktionens julegave til læserne. Eller rettere: Det er læsernes julegave til læserne. Du finder varme retter, supper, salater, brød, desserter og kager, snacks og grød. Velbekomme.
Se alle opskrifterne på www.bupl.dk/kogebog
Eller via dette link

kogebøger_19-23.pdf


Læs, hvem der har vundet konkurrencen, i det første nummer af Børn&Unge, der udkommer
9. januar i 2009.