Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2018 Nr.: 11 Børn&Unge som e-paper
Læs af os. Vi skypede med børn i Ghana
En gruppe børn fra Børnehaven Lunden i Gentofte mødte børn fra en preschool i Ghana over Skype. Mødet åbnede for en snak om forskelle og ligheder mellem børnene, fortæller pædagog Louise Inga Thøstesen.
Af: Marie Bille
Det ville vi
»Projektet kom fra UCC (nu Københavns professionshøjskole, red.) og handlede om digital dannelse og læring. Børnene oplevede, at man kan ringe til den anden side af jordkloden. Der var også et sprogmål, som passede med, at vi i Gentofte Kommune skal have engelsk ind i vores hverdag og rutiner. Der er også en vigtig kulturel læring i at se forskelle. Der var fx mange flere børn i klasserne i Ghana. De havde det samme tøj på, en anden hudfarve og var yngre, men gik i skole eller ’preschool’, som det hedder. Vi ville give børnene kendskab til forskellighed og samtidig vise, at vi alle er mennesker og lever i den samme verden.«

Sådan gjorde vi
»Et hold studerende fra UCC kom med iPads og lavede en video sammen med børnene om, hvordan det er at gå i dansk børnehave. Vi modtog en video fra Ghana, og så skypede vi med børnene fra Ghana: Vi sang både en dansk og en engelsk sang. Børnene stillede mange spørgsmål: ’Hvad er det for nogle borde og stole? Har de ikke legetøj? Hvorfor har de det samme tøj på?’ Børnene fra Ghana så virkelig glade ud, og det kommenterede vores børn meget. Til sidst vinkede de til hinanden og sagde ’bye bye.’ Vi havde globussen fremme og snakkede om andre lande og kulturer, og om børn, hvis forældre kommer fra andre lande og taler andre sprog.

Det lærte vi
Børnene var meget interesserede og meget optagede af mødet. De syntes, det var sindssygt spændende. Det virkede så godt med samarbejdet med skolen i Ghana, for der var kun en times tidsforskel, og både børn og voksne talte engelsk, så det var let for os voksne. Børn kan jo sagtens kommunikere med hinanden uden at have det samme sprog. Internetforbindelsen spændte en del ben for os, desværre. Der var et af vores børn, der sagde: ’ Jeg ved godt, hvorfor den hakker. Der er dårlig internetforbindelse.’ Det viser noget om den verden, vores børn lever i, for det havde et barn ikke sagt for 10 år siden.

Om projektet
’Globale venskabsbørnehaver’ er et pilotsamarbejde mellem to danske børnehaver Lunden og Elverhøj i Gentofte og to preschools i Ghana (svarer til danske børnehaver) med fokus på digital læring. Projektet er faciliteret af Københavns Professionshøjskole i samarbejde med University of Education Winneba i Ghana. Globale Skolepartnerskaber har bidraget med erfaringer og tilbyder rådgivning til pædagoger, som er interesserede i lignende projekter. For mere info kontakt Annette Bruun, Københavns Professionshøjskole, mail Anb4@ucc.dk eller tlf. 4189 7830 eller Maj-Britt Nikolajsen på mail: mbniko@gmail.com eller tlf.: 2274 7293.