Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2015 Nr.: 04 Børn&Unge som e-paper
BUPL til pædagogerne: Flyv ikke med Ryanair
BUPL støtter Flyvebranchens Personale Unions bestræbelser på at indgå overenskomst med det irske flyselskab Ryanair.
Af:
Når det irske lavprisflyselskab Ryanair i marts åbner en række ruter fra København, kommer det ikke til at gå stille for sig. Inden de første fly er på vingerne, har den danske fagbevægelse varslet konflikt for at få Ryanair til at indgå overenskomst. I dag kan en stewardesse hos Ryanair tjene ned til 7.500 kr. om måneden.
12. februar vedtog BUPL’s hovedbestyrelsen en støtteerklæring til Flyvebranchens Personale Union. Erklæringen indeholder blandt andet en opfordring til pædagogerne om ikke at flyve med Ryanair.

Sådan lyder udtalelsen:
’Ryanair nægter at indgå i forhandlinger med Flyvebranchens Personale Union (FPU) om overenskomst for piloter og kabinepersonale. Overenskomsterne har til hensigt at sikre, at danskerne har ordnede og rimelige arbejdsforhold. Hos Ryanair er der mange eksempler på, at medarbejderne nægtes helt almindelige rettigheder som løn under sygdom og rimelige afskedigelsesvarsler. 
Ryanair har afvist at indgå overenskomst, der ville sikre medarbejderne et ordentligt arbejdsmiljø og fornuftige arbejdsvilkår. Ryanairs ledelse forsøger derved at underminere de ansattes vilkår og hele det danske arbejdsmarked. Ryanair mener, at ’danskerne bør være glade for billige flyrejser’. Men billige flyrejser betyder hos Ryanair at dumpe løn og arbejdsvilkår.
BUPL støtter derfor kampen for at indgå overenskomst med Ryanair. Det danske arbejdsmarked bygger på indgåelse af aftaler mellem medarbejdernes organisationer og arbejdsgiverne til gavn for alle parter. Hvis Ryanair vil drive virksomhed i Danmark, skal spillereglerne her i landet overholdes.
BUPL opfordrer derfor medlemmer og andre til ikke at benytte sig af Ryanairs ’billige’ flyrejser. Det er de ansatte, der betaler prisen i form af dårligt arbejdsmiljø og dårlige arbejdsvilkår’.