Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2010 Nr.: 10
Kommuner skal ses over skulderen
En uafhængig instans skal overvåge kommuner, når de behandler egne bygge­sager, mener BUPL.
Af: Peter Bøgsted
Holbæk igen, igen. Noget tyder på, at den nordvestsjællandske kommune hører til de slemme i klassen, når læreren vender ryggen til.
Men Holbæk er langt fra den eneste kommune, som omgår dispensationer, regler og paragraffer lemfældigt, når de behandler deres egne byggesager. I efteråret kunne Børn&Unge fortælle om tre sager fra Svendborg Kommune, hvor Statsforvaltningen gav BUPL ret i, at kommunen skulle lave nye byggesagsbehandlinger i forbindelse med merindskrivning af børn og dispensationer fra krav rumhøjde, ventilation, gulvareal m.m.
Halvdelen af BUPL's fagforeninger har for tiden byggesager kørende eller sager på vej, viser en rundspørge, der er lavet af arbejdsmiljøkunsulent Per Baunsgaard fra BUPL.
Men BUPL er træt af at være vagthund over for kommunerne. Medlem af forretningsudvalget Lis Pedersen mener, det er på tide, at kommunerne bliver kigget over skulderen i deres egne sager.
"Man bør se på, om en anden uafhængig instans skal kontrollere kommunerne, når de behandler deres egne byggesager. Problemet er, at kommunerne tror, de kan spare penge ved at lave overspring, men det viser sig at komme til at koste i den anden ende, både økonomisk og for de børn og pædagoger, som skal opholde sig i lokaler, der ikke lever op til arbejdsmiljøkravene. Det er Holbæk et godt eksempel på," siger Lis Pedersen.
Sagerne fra Svendborg har fået Thomas Jensen (S), medlem af Folketingets Boligudvalg, til at stille følgende spørgsmål til økonomi- og ehvervsminister Brian Mikkelsen:
'Ministeren bedes redegøre for, hvordan ministeren vil sikre, at kommunerne ved merindskrivninger i blandt andet daginstitutioner, ikke giver dispensation til egne institutioner, der ser bort fra bygningsreglementet og arbejdsmiljølovgivningen, som det er beskrevet i BUPL's medlemsblad Børn&Unge nummer 31, 2009?'.
Ved redaktionens slutning stod det endnu ikke klart, hvornår Brian Mikkelsen svarer på spørgsmålet.