Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2008 Nr.: 27
Spænd hjelmen
Salget af cykelhjelme boomer i øjeblikket. Især forældre har taget hjelmen til sig for vise deres børn det gode eksempel. Måske skal pædagogerne gøre det samme.
Af: Jesper Nørby
Cykelhjelmen har længe været fast inventar, når de yngste cykler i børnehave eller skole. Men i øjeblikket ser man i stadig højere grad, at mor og far også spænder hjelmen, når de træder op på jernhesten.
Cykelhandlere overalt i Danmark melder således om enorme salgsstigninger og medfølgende tomme hylder, så folk risikerer at gå forgæves, når de skal på hjelmshopping. Ifølge cykelhandlerne går især de nye, moderigtige skaterhjelme som varmt brød.

Livsstilseksperten Christine Feldthaus, kendt fra blandt andet tv-programmet 'Kender Du Typen?' på DR1, begrunder tendensen med, at Rådet for Større Færdselssikkerheds kampagner endelig er ved at få tag i danskerne.
"Efter de mange kampagner er det begyndt at sive ind, at det er svært for forældre at få deres børn til at bruge cykelhjem, hvis de ikke bruger en selv," siger hun og påpeger, at vi lever i en tid, hvor det er in at være et godt forbillede.
På gadeplan er de nye hjelme også svære at overse, og cykelhjelme betragtes tilsyneladende ikke længere som noget, der skal lægges på hylden, i det øjeblik velcro erstattes af snørrebånd.
Og når selv ellers tvivlsomme rollemodeller som de dopingudskældte cykelryttere bruger cykelhjelm, så bør pædagogerne vel vise det gode eksempel, når de skal med ungerne på cykeltur?
Børn&Unge kastede hjelmen videre til Ungdomsringen, som er en forening for alle fritids-, junior- og ungdomsklubber i Danmark. Her finder man diskussionen interessant:

"Vi opfordrer jo generelt pædagogerne til at være gode rollemodeller," siger gruppeleder Nanna Muusmann og henviser til, at det for eksempel er forbudt for pædagoger at ryge i ungdomsklubberne.
Hun kan sagtens se det fornuftige i, at pædagogerne også agerer forbilleder, når emnet hedder cykelhjelme. Ungdomsringen skal dog have mere information om medlemsklubbernes cykelvaner, før de kan komme med en samlet opfordring til pædagogerne.
"Men debatten ville være interessant. Især, hvis vi kan finde nogle gode samarbejdspartnere," siger Nanna Muusmann.
I fremtiden kan hjelmen således blive en fast partner, ikke bare for børnene, men også for pædagogerne, når fritten og klubben skal på cykeludflugt.