Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2016 Nr.: 15 Børn&Unge som e-paper
Lær af os. Skovbørn finder ro med yoga
Børnene fra Skovbørnehaven Skovlyset er ude under åben himmel hele dagen, men en gang imellem samles de på yogamåtter inden døre for at finde ro og fordybelse.
Af: Mikkel Prytz
Det ville vi
Vi er en skovbørnehave, og mange af vores børn har brug for masser af bevægelse og højt til loftet. Vi har god plads til at udfolde os på, og det profiterer børnene meget af. Samtidig forventes det, at børnene skal kunne sidde ned, være opmærksomme og tage imod undervisning, når vi sender dem videre til skolerne. Vi begyndte at praktisere mindfulness med børnene, så de kunne lære at slappe af og være fokuserede i et stykke tid. Vi ville gerne give dem muligheden for at kunne mærke sig selv og deres egen krop og ikke blot forholde sig til omgivelserne.

Sådan gjorde vi
Vi begyndte med et fast ritual efter frokost. Vi havde hentet sten på stranden, og børnene lå med dem på maven og mærkede, hvordan stenene løftede sig, når de trak vejret, og landede i et hul i maven, når de pustede ud. Senere har vi indført fysiske øvelser, så børnene får andre dele af kroppen med. Nogle gange skal børnene eksempelvis stryge hinanden med pensler eller tegne på hinandens rygge, så de bliver opmærksomme på, hvad der sker i deres krop. Vi slutter som regel af med en historie, hvor børnene skal være helt stille og bare lytte. Bagefter kan de tegne noget fra historien, der har gjort indtryk.

Det lærte vi
Vi fandt hurtigt ud af, at man ikke kan praktisere mindfulness med hele børnegruppen, for nogle børn har sværere ved at finde ro og fordybelse end andre. I stedet delte vi børnene op, så vi øvede mindfulness med de kommende skolebørn, mens de små blev introduceret til børneyoga, hvor der er mere fokus på bevægelse og aktiviteter. Børnene får en god rutine i at være opmærksomme på, hvornår der bliver givet en besked. Den bevidsthed kan vi overføre til andre situationer. Det bliver nemmere for børnene at være med i aktiviteter, når vi voksne på forhånd har sat rammerne ordentligt op.

Vores råd til andre
● Udpeg en tovholder, der brænder for mindfulness.
● Holdstørrelsen er vigtig: Hellere færre børn på holdet, så alle bliver tilgodeset.
● Husk at formidle til forældrene. Tal med dem om, hvordan de kan støtte op om det derhjemme.

Om projektet
Skovbørnehaven Skovlyset er en puljeinstitution i Fredensborg Kommune. Den er normeret til 28 børn og har 5 ansatte. Institutionens fysiske rammer er et gammelt skovløberhus i et naturområde mellem Hillerød og Fredensborg. Skovlyset har praktiseret mindfulness for børn i et par år på initiativ af leder Martin Marcussen, der er uddannet instruktør i mindfulness ved siden af sin pædagoguddannelse. Interesserede er velkomne til at kontakte ham på mail: mmar@fredensborg.dk