Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2005 Nr.: 42
Fra fagblad til julebog
Børn&Unge forvandler sig i leder Anni Rasmussens hænder til fine julebøger. De skal ikke læses, men er bare til pynt. Fagbladet er valgt på grund af papirkvaliteten
Af: Vibeke Bye Jensen
På redaktionen synes vi, at Børn&Unge udmærker sig på flere måder. Men at pædagogernes fagblad kan forvandles til julepynt, har vi nu aldrig forestillet os. Og vi kommer da også hurtigt ned på jorden, da det går op for os, at valget af netop Børn&Unge intet har at gøre med indholdet af artiklerne, de flotte fotos, det spændende layout eller de holdninger, som kommer til orde i bladet. Nej, det er såmænd på grund af papirkvaliteten, at Anni Rasmussen, leder af Agerbæk SFO i Henne Kommune, har valgt Børn&Unge til den totale forvandling fra fagblad til funklende julepynt. Hun bruger simpelthen sider af bladet til at lave små pyntebøger af.
Ideen fik hun for nogle år siden, da bøgerne blandt kreative folk var populære som sangskjulere, men dog i en noget anden udforming, end den Anni Rasmussen har udviklet. Der blev blandt andet anvendt rigtige bøger og en del tørrede blomster.
"Jeg så dem for nogle år siden, hvor det var meget fremme i hvert fald her i Jylland. De kostede en formue, og jeg syntes egentlig, at de var lidt smarte. Og så tænkte jeg, at dem måtte man da kunne lave til jul bare for sjov. Så skulle jeg have noget at lave dem af. En avis er alt for tynd, og så jeg fandt nogle af mine gamle Børn&Unge, og de havde en tilpas stivelse til, at de kunne bruges," siger hun.
Bøgerne laves på den måde, at Anni Rasmussen klipper sider af bladet ud og deler dem til halv størrelse - af de nye blade kan der kun blive to, mens der af den gamle, høje model kan blive tre bøger - og så foldes siderne på midten, som herefter er bogens ryg. Sider foldes ind, så teksten ligner skriften i en bog, og det hele limes sammen og på karton, så bogen får et fast omslag.
"Jeg bruger en limpistopl, og kunsten er at holde siderne i form, indtil de tørrer, så man får den der buede facon. Bagefter bliver de spraymalet og dekoret med, hvad jeg nu lige synes. Det er jo kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan de kan foldes og dekoreres," siger hun.
Anni Rasmussen er 46 år og leder af Agerbæk SFO med 120 børn, hvoraf de 20 er i en specialafdeling. Agerbæk er den største by i Henne Kommune, som ligger mellem Esbjerg og Grindsted. Det særegne ved kommunen er, at man altid har haft uddannede pædagoger i alle stillinger. Anni Rasmussen vendte i 1991 tilbage til udgangspunktet efter en del år i København, hvor hun blandt andet blev uddannet som fritidspædagog fra Frøbelseminariet i 1983.

Genkendes af pædagoger. Langt de fleste lægger ikke mærke til, at det er Børn&Unge, der gemmer sig under lim, spraymaling, nisser, sløjfer og andet juleagtigt.
"Men nogle gange er der på de der julemarkeder nogle, som er pædagoger, og de ser altså, at det er Børn&Unge. Det er jo ikke som sådan, at det er beregnet til, at man skal læse dem, de er jo bare til pynt. Men jeg vil lige sige, at jeg læser altså mit fagblad, så det er ikke sådan, at jeg hver fredag klipper i det som det første. I stedet for at smide det ud, når det er læst, så bruger jeg det bare til julepynt," siger Anni Rasmussen.