Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2010 Nr.: 25
Skatteminister hjælper pædagoger
Skatteministeren griber ind, efter at Børn&Unge har beskrevet, hvordan frokostordningen giver skattesmæk til pædagoger, der spiser med. BUPLformanden roser ministeren.
Af: Lene Søborg
Pædagoger skal ikke være bange for at få et skattesmæk, hvis de har sagt ja til den frokostordning, som børnene får. Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) har set sagen efter i sømmene, og han har nu besluttet at gribe ind.
Han griber ikke ind over for Skatterådet, der har fortolket paragrafferne og på den baggrund fastslår, at pædagogerne skal betale skat af kostordningen, hvis de ikke betaler det, som maden reelt koster.
Skatteministeren siger til TV2 Øst, at reglerne nu en gang er, som de er.
"Det kan jeg ikke gøre noget ved, men jeg kan lave om på reglerne, og det har jeg tænkt mig at gøre hurtigst muligt," siger han til TV2 Øst.
Han har bedt sine embedsmænd komme med et oplæg, som han vil reagere på "snarest'.
Det var Børn&Unge, som skrev historien om, at Skatterådet havde afgjort, at pædagogerne skulle betale skat af frokostordningen, hvis de betaler mindre, end ordningen er værd. Det skete på baggrund af henvendelser fra flere kommuner, der var i tvivl om, hvordan reglerne skulle fortolkes.
Skatterådets afgørelse fik både BUPL, pædagoger og forældre til at reagere med forundring og vrede. BUPL's formand, Henning Pedersen, foreslog pædagogerne at finde madpakkerne frem igen og det havde mange pædagoger også tænkt sig at gøre. De ville ikke straffes økonomisk for at spise sammen med børnene.
Henning Pedersen er glad for, at ministeren nu griber ind:
"Det er rart at konstatere, at der kan føres fornuftig politik her i landet, og at ministeren har lyttet til de mange argumenter mod beskatningern, som BUPL og pædagoger over hele landet er kommet med. Hvis pædagogerne skulle beskattes af at spise sammen med børnene, svarer det jo til, at de skulle beskattes af busbilletten, når de var på tur. Nu glæder vi os bare til at se, hvad ministeren kommer frem til," siger han.

Sagen kort fortalt
Den 27. oktober offentliggør Skat en afgørelse fra Skatterådet om beskatning af den mad, som pædagogerne spiser sammen med børnene. Afgørelsen er klokkeklar: Hvis pædagogerne betaler mindre for kostordningen, end den reelt koster, er kostordningen et personalegode, som de skal betale skat af. En skatteekspert vurderer, at pædagogerne endda risikerer at få et skattesmæk med tilbagevirkende kraft.
Dagen efter er der stor vrede blandt pædagoger landet over. De vil droppe kostordningen og tage deres egne madpakker med. Det anbefaler BUPL også, at de gør.
BUPL's formand, Henning Pedersen, er forundret over Skatterådets afgørelse, og han betegner det som uacceptabelt, hvis pædagogerne skal rammes med tilbagevirkende kraft. Han lover medlemmerne, at BUPL vil undersøge sagen til bunds.