Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2018 Nr.: 14 Børn&Unge som e-paper
TEMA. Børnene elsker rødbedeburger
En knap 100 procents satsning på økologi betyder, at Ådalens Børnehus har skruet markant ned for kødgryderne. Det er sket for at skåne både klima og økonomi.
Af: Kurt Balle Jensen
En dag først i september var der fest i Ådalens Børnehus i Nyborg. Der var gyldne balloner og opdækning på stuerne. Årsag: Hidtil havde institutionen haft sølvmærke i økologi. Nu blev den opgraderet til guld.

»Siden vi fik madordning for tre år siden, har vores dygtige kok arbejdet ud fra den nye madpyramide og sammensat den økologiske kost, så børnene får, hvad de har brug for i løbet af en børnehavedag,« fortæller souschef Jane Grann Stephenson.

Ådalens Børnehus er gået fra at have cirka 50 procent økologi til 90-100 procent. Samtidig har institutionen skruet ned for kødgryderne og op for grønsager. To gange om ugen står der suppe på menukortet.

»Det er klart, at når vi satser så meget på økologi, ligger der også en bevidsthed omkring miljø og klima i valget af mad. Dertil kommer jo det faktum, at økologisk kød er ret dyrt. Børnene elsker da også de vegetariske retter som for eksempel grøntsagsfrikadeller, rødbedefrikadeller og vores burger med rødbedebøf,« fortæller Jane Grann Stephenson.

Børnene får stadig retter med hakket oksekød, kylling og fisk, men vegetarretterne fylder meget. Udviklingen frem mod mere grønt, mindre kød og økologiske råvarer bliver modtaget særdeles positivt af forældrekredsen.

»Vi oplever, at vi søges af forældre på grund af vores grønne madprofil,« siger souschefen, der har været ansat i institutionen siden 2002 i Ådalens Børnehus.
Institutionen har snart 25 års jubilæum. Den har 67 børn i den ordinære børnehave og 14 børn i specialafdelingen for børn med nedsat funktionsevne.