Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2007 Nr.: 34
En strømpil fra medlemmerne
BUPL laver et medlemspanel for at få en nem, hurtig og systematisk adgang til medlemmernes holdning. Du kan også være med.
Af: Steffen Hagemann
Sådan en ting må vi også ha'. Det er vel nogenlunde ræsonnementet bag det medlemspanel, som BUPL er ved at bygge op.
Fagforbundet Fag og Arbejde (FOA) har allerede et medlemspanel, som de kalder MedlemsPulsen. FOA har omkring 5.000 medlemmer i panelet, som bliver brugt til at finde ud af medlemmernes holdning til blandt andet fagpolitiske spørgsmål. For eksempel havde FOA's formand, Dennis Kristensen, god gavn af medlemspanelet under forårets trepartsforhandlinger med regeringen, fortæller Lea Groth-Andersen, informationsmedarbejder i FOA.
"Vi spurgte panelet til alle temaer i trepartsforhandlinger, ledelse, uddannelse og så videre. Og vi fik rigtig gode resultater, som vi brugte i forhandlingerne. Så kunne vi sige: "Det mener FOA's medlemmer"," siger Lea Groth-Andersen.
"Er der et område, vi gerne vil have tjek på, for eksempel hvordan ser det ud med deltidsarbejde, hvordan ser det ud med sygdom eller med ledelse, så bruger vi MedlemsPulsen til det."
Deltagerne får en mail med spørgsmål, de skal besvare. Også til de forestående overenskomstforhandlinger er medlemmerne blevet spurgt, hvad de vil prioritere, fortæller hun:
"Og det handler soleklart om løn," siger hun.

Hårfin balance. Inspireret af FOA's erfaringer med et medlemspanel har BUPL nu taget hul på at bygge sit eget panel op. Og der stilles ikke store krav til deltagerne - ud over lysten til at være med: Du skal være medlem af BUPL og have adgang til internettet og en e-mailadresse.
Lige nu er der omkring 1.000 medlemmer i panelet, men tallet skulle gerne op i nærheden af de 5.000.
BUPL's formand, Henning Pedersen, ser frem til medlemspanelet, men advarer samtidig om, at det ikke kan bruges til alt.
"Man kan ikke bruge det til at få en præcis måling på, hvad
pædagogerne mener. "Pædagogerne" er mange ting. Vores medlemmer har en bred vifte af baggrund, holdninger og alt muligt andet, men man kan bruge panelet til at få nogle strømpile om, at sådan tænker nogle pædagoger," siger Henning Pedersen, der forventer, at panelet vil få betydning for BUPL's politiske virke.
"Det vil komme til at påvirke den måde, vi agerer på. På samme måde som et debatindlæg på hjemmesiden, et læserbrev i Børn&Unge eller en mail, folk sender til mig, eller et møde, jeg er til ude i landet. Via vores panel får vi det mere systematisk."
Han advarer dog om, at der er en risiko for misbrug, hvis man bare læner sig op ad panelet og siger: "Så nu er det det, vi skal mene i BUPL".
"Sådan er det heller ikke. Som ledelse i BUPL mener vi noget, og det må medlemmerne forholde sig til, og så må de spille tilbage til os, men det kan godt være, vi mener det samme stadigvæk. Vi har nogle holdninger, og vi har nogle politiske beslutninger, som er grundlaget for vores virke," påpeger Henning Pedersen.


Meld dig til nu. Har du lyst til at være med i BUPL's medlemspanel?
Så gå ind på www.bupl.dk