Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2018 Nr.: 13 Børn&Unge som e-paper
LEDER. Fortæl om din virkelighed - det nytter
Af: Elisa Rimpler
Som pædagoger navigerer vi i pædagogiske dilemmaer hver dag. Det hører med. Men lige nu står dilemmaerne i kø, når det handler om vores arbejdsvilkår og vores faglige fællesskab. Normeringstallene fra Danmarks Statistik blev for nylig
offentliggjort, og de rimer ikke helt på den hverdagsnormering, vi reelt oplever. Det gjorde det vigtigt at få fortalt, hvad forældre, børn og pædagoger oplever på en helt almindelig dag i en helt almindelig daginstitution.
Den dagsorden blev til fulde sat i form af kampagnen # minnormering på de sociale medier, hvor modige pædagoger viste en virkelighed, som i den grad kalder på forbedringer. Og det gav genlyd både politisk og i medierne. Stærkt gået!
Desværre hørte vi også fra mange pædagoger, der gerne ville bakke op, men var nervøse for at udtale sig om deres arbejdsvilkår. ’Vi vil ikke udstille institutionen’, skrev én pædagog. ’Jeg er nervøs for, at det får konsekvenser for min stilling’, lød det fra en anden. Det er reelle bekymringer, der nærer tavshedskulturen, som er gift for velfærden og for vores fag – ja, for hele vores demokrati, der er dybt afhængig af, at vi benytter os af vores grundlovssikrede ret til at ytre os.
Hvem kender ikke den trælse bismag, der følger med på cykelturen hjem, når vi ikke har haft tid og albuerum til at drage den nødvendige omsorg for alle de børn, vi er sat i verden for at klæde på til livet? Vi ved også godt, at ikke alle forældre forstår, at det er politikken og normeringerne, den er gal med, og ikke os pædagoger. Netop derfor er det vigtigere end nogensinde, at vi står op for hinanden og hjælper hinanden med at bruge vores ytringsfrihed. Målet er, at både forældre og politikere bliver vores allierede i kampen for de vilkår, der ikke kun gavner os pædagoger, men også gør
en forskel for de børn, vi alle har ansvaret for.
Så brug din ret – det nytter. Og bliver du mod forventning bedt om at tie eller trukket til side bagefter, så tag fat i din lokale fagforening. Grundloven er stærk. Det er dit faglige fællesskab også!