Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2017 Nr.: 15 Børn&Unge som e-paper
TEMA. Norge og Sverige halter efter
I Norge har næsten to ud af tre medarbejdere i dagtilbud ikke en pædagoguddannelse. Men politikerne har fået øje på problemet. I Sverige er cirka 41 procent af medarbejderne pædagoger.
Af: Mikkel Kamp
I Norge er kun 37 procent af medarbejderne i vuggestuer og børnehaver uddannede pædagoger, og det er endda en forbedring i forhold til 2012, da tallet var helt nede på 32 procent.
Som i Danmark er der store forskelle fra kommune til kommune. I Bergen på vestkysten er omkring 40 procent uddannede. I hovedstaden Oslo har kun cirka 30 procent en pædagoguddannelse.
Dermed ligger Norge dårligere end nabolandet Sverige, hvor 41 procent af medarbejderne i institutioner for børn mellem nul og seks år er uddannede pædagoger.
I Norge er der sandsynligvis forandringer på vej. I den netop overståede valgkamp meldte både højre og venstre side i det norske Storting – der svarer til Folketinget i Danmark – ud, at andelen af uddannede pædagoger i børnehaverne skal op på 50 procent.
Arbeiderpartiet, søsterparti til de danske socialdemokrater, er klar til at sætte dato på, hvornår målet skal være nået, mens højre side af salen kom med en udmelding om, at andelen af pædagoger ’på sigt’ skal op på 50 procent, oplyser Nina Hulthin, der er pressechef i Utdanningsforbundet, som er fagforbund for lærere og pædagoger.