Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2017 Nr.: 18 Børn&Unge som e-paper
Kommunalvalg 2017. Rød blok har størst pædagogtække
Masser af pædagoger står på stemmesedlerne over hele landet til kommunalvalget. De skal især findes i de røde partier, som 74 procent af pædagogkandidaterne stiller op for.
Af: Signe Rosa Skelbæk
Kommunal- og regionsrådsvalget nærmer sig, og ønsker du at stemme på en pædagog, så har du formentlig rig mulighed for at finde en i netop din kommune.
233 kandidater med pædagogfaglig baggrund stiller i år op til kommunalvalget, viser en oversigt fra Indenrigsministeriet.
Tallet dækker over både pædagoger, socialpædagoger og ledere på det pædagogiske område, og opgørelsen viser, at 74 procent af disse kandidater stiller op for det, man traditionelt betegner som den røde blok (Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet).
17 procent stiller op for blå blok (Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Nye borgerlige). 9 procent af pædagogerne stiller op for en lokalliste.
Og den fordeling er forventelig, mener Kasper Møller Hansen, valgforsker og professor MSO ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet.
»De, der vælger at uddanne sig til pædagog, vil jo gerne arbejde med mennesker, og de ender ofte med at arbejde i den offentlige sektor. Derfor er det ikke overraskende, at de stiller op for de røde partier, der er kendt for netop at foreslå vækst i den offentlige sektor,« siger han og uddyber, at pædagogerne ikke adskiller sig fra andre faggrupper, der arbejder med børn og unge.
»Det er de samme tendenser, vi ser hos skolelærere og andre, der arbejder pædagogisk eller med undervisning. De er typisk meget røde,« siger Kasper Møller Hansen.

SF er størst. Oversigten over alle pædagogkandidaterne viser, at 24 procent stiller op for SF, 22 procent stiller op for Socialdemokratiet og 21 procent for Enhedslisten.
Kun 4 procent af kandidaterne stiller op for Dansk Folkeparti, der ellers også flere gange har udtalt, at de går ind for vækst i den offentlige sektor og flere offentligt ansatte.

Mærkesagerne. Men kandidaternes valg handler om de mærkesager, som partierne kæmper for, mener Kasper Møller Hansen.
»SF er et parti, der har prioriteret børn og unge længe. Det er et parti, der passer godt med en idé om, at det er vigtigt at gøre noget for daginstitutioner og de øvrige pædagogiske tilbud i kommunen. Det, synes jeg også, at Enhedslisten og Socialdemokratiet signalerer,« siger han og forklarer, at det står i kontrast til Dansk Folkepartis primære mærkesager.
»Dansk Folkeparti går også ind for en stor offentlig sektor, men hvis man ser på, hvilke partier der har ejerskab over for eksempel at sikre en stærk indsats i daginstitutioner, så mener jeg bestemt ikke, at Dansk Folkeparti står forrest. Det er ikke det, de er kendt for i vælgernes øjne. Det er nok mere den stramme udlændingepolitik, og den tror jeg ikke nødvendigvis pædagogerne føler sig hjemme i,« siger Kasper Møller Hansen.
Alternativet og Nye Borgerlige stiller for første gang op til kommunalvalget. Alternativet har fem pædagogkandidater, mens Nye Borgerlige har fire.

Hvem stiller pædagogerne op for?

Indenrigsministeriets oversigt over alle kandidater til kommunalvalget viser, at 233 pædagoger (pædagoger, socialpædagoger og pædagogiske ledere) stiller op.

Sådan fordeler de sig på partier:

Socialistisk Folkeparti 24,5 %

Socialdemokratiet 22,3%

Enhedslisten 20,6 %

Lokallister 9,0 %

Det Konservative Folkeparti 6,0 %

Radikale Venstre 4,3 %

Dansk Folkeparti 3,9 %

Venstre 3,4 %

Alternativet 2,1 %

Nye Borgerlige 1,7 %

Liberal Alliance 1,3 %

Kristendemokraterne 0,9 %